Vineri, 21 aprilie 2017, în ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii, biserica Mănăstirii Trotușanu din județul Vrancea a fost sfințită. Slujba de târnosire a locașului de cult cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența unui mare număr de credincioși. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre minunea petrecută în apropierea Constantinopolului, pe vremea împăratului Leon cel Mare (457-474), în urma căreia s-a instituit sărbătoarea Izvorul Tămăduirii din vinerea Săptămânii Luminate, închinată Maicii Domnului. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să se roage Sfintei Fecioare Maria și să-i ceară ajutorul cu încredere, pentru că ea vine totdeauna în întâmpinarea noastră, ne acoperă cu sfântul ei acoperământ și mijlocește permanent înaintea lui Dumnezeu pentru omenire.
De asemenea, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a felicitat întreaga obște monahală pentru eforturile depuse la restaurarea și înfrumusețarea bisericii mănăstirii, oferind mai multor binefăcători Hrisovul de binecuvântare Sfântul Mucenic Sava de la Buzău și icoane.
Cu acest prilej, stavrofora Dionisia Borcea – stareța așezământului monahal, a primit din partea chiriarhului locului bastonul, ca semn al puterii de a conduce, apoi, a fost așezată în scaunul de onoare rezervat stareței.
După slujba de sfințire și Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au trecut prin Sfântul Altar, s-au închinat și au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.
Locașul de rugăciune al Mănăstirii Trotușanu a fost ridicat în perioada 1857-1858, de către monahia Anastasia, pe întreaga ei cheltuială. A fost prima biserică de zid a schitului înființat de Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei, în anul 1676. Între anii 1921-1931, sfântul locaș a fost rezidit, dar, ca urmare a degradării produse de intemperii, în perioada 1999-2017, la inițiativa actualei starețe, cu sprijinul credincioșilor, al Secretariatului de Stat pentru Culte, precum și prin implicarea deosebită a rasoforei Singlitichia Bitere și a unor familii de buni creștini, s-au efectuat ample lucrări de consolidare și renovare. Biserica a fost pictată, în tehnica frescă, de către pictorul Cristian Panțu, fiind dotată cu mobilier și cu obiectele de cult necesare, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.