Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat duminică, 7 noiembrie 2021, slujba de sfințire a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Poieni, Protoieria Pătârlagele, județul Buzău. Construit între anii 1945-1948, lăcașul de închinare a fost reabilitat și înfrumusețat în perioada 2014-2021, prin efortul preotului paroh George-Daniel Popa, ajutat de enoriași și de autoritățile centrale, județene și locale.

După târnosirea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În predica adresată celor prezenți, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a subliniat sensurile duhovnicești ale textului evanghelic din Duminica a 24-a după Rusalii (Luca 8, 41-56), care ne înfățișează minunea învierii fiicei lui Iair.

„Domnul Hristos a săvârșit doar trei învieri din morți – a fiului văduvei din Nain, a fiicei lui Iair și a lui Lazăr – și nu i-a înviat pe toți morții, pentru că nu acesta era scopul misiunii Sale pe pământ. Mântuitorul era preocupat ca oamenii să-I înțeleagă corect mesajul, în sensul conștientizării stării de păcat și a necesității pocăinței, în perspectiva învierii sufletului din moartea spirituală generată de păcat. Până a trece prin experiența morții fizice, orice om și, mai ales, creștinul trebuie să lupte neîncetat cu ispitele din afară și cu propriile patimi, pentru a-și redobândi sănătatea duhovnicească și a reintra în comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții Săi. Cele trei persoane menționate mai înainte au fost readuse la viață, mai întâi, din compasiune față de niște părinți și surori îndurerate de pierderea cuiva drag, apoi, pentru că Mântuitorul a dorit să le arate tuturor că El este Domnul vieții și al morții și că poate să învieze un mort, prin reunirea sufletului său, plecat în lumea de Dincolo, cu trupul rămas aici. Însă nu trebuie să pierdem din vedere faptul că cele trei învieri din morți au fost, în realitate, reveniri la viața biologică, deoarece toți trei au murit din nou, au fost îngropați în pământ și așteaptă și ei învierea cea de obște, care va avea loc la sfârșitul veacurilor”, a explicat Ierarhul.

Drept răsplată pentru lucrările efectuate la lăcașul de cult din satul Gura Bâscei, comuna buzoiană Cislău, preotul paroh George-Daniel Popa a fost hirotesit iconom, iar principalii binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă și medalia jubiliară dedicată Episcopului Chesarie Căpățână al Buzăului.