În prag de primăvară, la începutul Sfântului și Marelui Post al Paștilor, preoții din parohiile Podul Lacului, Petreanu și Odobasca de Munte au organizat un pelerinaj gratuit pentru 51 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, care au participat frecvent la acțiunile propuse de duhovnicii lor în cadrul Centrului Cultural-Catehetic din comuna Poiana Cristei, județul Vrancea.

Astfel, sâmbătă, 29 februarie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, prin Centrul de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Eparhiei Buzăului și Vrancei, elevii Școlii Gimnaziale „Dr. Costică Bălan” din Poiana Cristei au purces pe drumul cunoașterii spirituale și culturale, îndreptându-și pașii pe ruta Buzău-Ploiești-București, în căutarea de oaze dătătoare de bucurie și lumină.

Primul obiectiv vizitat a fost Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, micii pelerini închinându-se la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie și ale celorlalți sfinți care se află aici. Apoi, elevii, însoțiți de preoții Constantin-Cătălin Surlă, Ovidiu Blăgan și Robert-Laurențiu Olteanu, au pornit spre Capitală, unde s-au bucurat de spectacolul oferit de actorii Teatrului „Țăndărică”, intitulat „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”.

Ulterior, grupul și-a purtat pașii pe urmele sfinților ocrotitori ai Catedralei Patriarhale și ai întregii Țări Românești: Sfântul Dimitrie cel Nou, Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Cu acest prilej, micii pelerini și-au reactualizat unele cunoștințe primite în cadrul orelor de Religie, conștientizând că, de fapt, sfinții sunt vii, așteptând doar să le cerem mijlocirea în ușurarea suferințelor sufletești și trupești.

Ultimul obiectiv religios al zilei a fost Mănăstirea Ghighiu de lângă Ploiești, o lavră monahală cu veche tradiție, amplasată într-un cadru pitoresc. Aici, copiii s-au rugat Maicii Domnului zugrăvită în icoana făcătoare de minuni „Siriaca”.

La sfârșitul zilei, elevii s-au declarat foarte încântați de activitățile spirituale și culturale la care au fost părtași, acestea nefiind posibile fără susținerea financiară și morală a Protoieriei Focșani II, precum și a celor trei parohii: Podul Lacului, Odobasca de Munte și Petreanu.

Aidoma omului de zăpadă care, pentru a se întâlni cu soarele, a fost nevoit să se dăruiască celor din jur, jertfindu-și propria ființă în fața astrului zilei, nădăjduim că și micii noștri enoriași au înțeles că, pentru a-L întâlni pe Dumnezeu, este nevoie, de asemenea, de altruism și de jertfă personală.

Pr. Constantin-Cătălin Surlă

Parohia Podul Lacului

Protoieria Focșani II