Ca urmare a informaţiilor eronate apărute în presa vrânceană în ultima perioadă, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

1. Preotul Georgică Vatră, slujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Focşani, s-a făcut vinovat pentru mai multe abateri de la disciplina bisericească: implicarea în organizarea mitingului din data de 14 septembrie a.c. îndreptat împotriva ierarhului înainte să se ia o decizie, în Permanenţa Consiliului Eparhial, cu privire la o eventuală transferare a acestuia la o altă parohie; exercitarea de activităţi personale – private – cu caracter economic, financiar şi comercial, care contravin Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, hotărârilor Sfântului Sinod şi regulamentelor bisericeşti; refuzul de a închide activitatea economică – magazinul – prin care distribuia obiecte bisericeşti; neascultare şi atitudine necuviincioasă faţă de chiriarh; drept pentru care, Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, întrunit în ziua de marţi, 9 decembrie, a luat hotărârea ca acesta să fie canonisit la mănăstire timp de o lună de zile, în conformitate cu Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 4, lit. e.

2. Canonisirea la mănăstire nu trebuie înţeleasă neapărat ca o pedeapsă, ci ca o măsură canonică şi pastorală. În gândirea Sfinţilor Părinţi, perioada petrecută în cadrul unui aşezământ monahal este, în primul rând, prilej de meditaţie şi rugăciune, cu scopul conştientizării greşelilor făcute şi al îndreptării. În al doilea rând, părintele poate ajuta obştea monahală, prin oficierea sfintelor slujbe, potrivit programului liturgic din mănăstire, dar şi prin îndeplinirea altor activităţi conforme cu statutul său de preot. Aceasta este, prin urmare, şi dovada solidarităţii care trebuie să existe între clerul de mir şi clerul monahal.

3. În ceea ce priveşte înfiinţarea postului II de preot la Parohia „Sfântul Apostol Andrei“, aceasta nu are nici o legătură cu judecata consistoriului, fiind o măsură pastorală. Se ştie că, de multă vreme, preotul Vatră era ajutat la sfintele slujbe de un preot pensionar. Prin numirea unui al doilea preot, se doreşte ca cel dintâi să fugă de ispita izolării şi să înveţe a trăi în comuniune cu ceilalţi conslujitori de altar.

4. Referitor la salariu, facem precizarea că preoţii Bisericii Ortodoxe Române primesc de la bugetul de stat doar o contribuţie la salarizare, diferenţa urmând a fi asigurată din fondurile proprii ale fiecărei parohii.

După întronizarea sa ca Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a constatat că, în eparhia încredinţată spre păstorire, existau 70 de preoţi care nu beneficiau de contribuţia de la stat, toţi din mediul rural, cu parohii mici şi foarte multe greutăţi. De aceea, pentru a echilibra întrucâtva discrepanţele dintre clerul din mediul rural şi cel urban, în primăvara anului 2014, Permanenţa Consiliului Eparhial a luat decizia ca o parte din contribuţiile preoţilor din Focşani, Buzău şi Râmnicu Sărat să fie redistribuite preoţilor foarte săraci, întrucât cei din oraşe au mai multe posibilităţi de a-şi ridica salariul din fonduri proprii. În plus, aceasta este o formă de solidaritate frăţească, în spiritul credinţei creştine pe care ei o propovăduiesc. Cu toate acestea, numărul preoţilor care se confruntă cu grave probleme financiare şi de sănătate a rămas semnificativ, 38 de clerici, pe care Centrul Eparhial i-a sprijinit trimestrial, începând cu luna aprilie 2013, cu suma de 700 lei fiecare, ceea ce înseamnă o povară financiară consistentă pentru Arhiepiscopie.

Regretăm că unii preoţi din municipiul Focşani (în mod cert, cei care o duc mai bine decât fraţii lor de la sate) oferă, cu bună ştiinţă, informaţii false jurnaliştilor, victimizându-se şi inducând în eroare pe credincioşi.

5. Pe de altă parte, îi informăm pe cei care nu au aflat până acum că, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, a apărut, anul acesta, în data de 15 august – cu prilejul sfinţirii bisericii brâncoveneşti din municipiul Râmnicu Sărat – monografia intitulată «Biserica Adormirea Maicii Domnului din Râmnciu Sărat, ctitorie brâncovenească», scrisă de Pr. Prof. Dr. Ionel Ene. De asemenea, părintele profesor a dorit ulterior să tipărească lucrarea, într-o variantă mai amplă, la o altă editură din Focşani. Astfel, nimeni nu a pus la îndoială nivelul academic de elaborare a monografiei, iar „savanţii teologi care alcătuiesc zi de zi agenda de lucru a ÎPS Ciprian Spiridon“ au făcut posibilă apariţia acestei lucrări, „într-o ediţie pe măsură“, contrar celor insinuate de unii jurnalişti răuvoitori, mai puţin interesaţi de respectarea deontologiei profesionale.

În concluzie, îi rugăm încă o dată pe reprezentanţii presei ca, pe viitor, înainte de a publica unele informaţii referitoare la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, să verifice mai întâi autoritatea şi autenticitatea surselor care le furnizează, pentru că lipsa informării duce la dezinformare şi manipulare, lucru nedorit de Biserică şi, cu atât mai puţin, de opinia publică. Iar, dacă doresc, cu adevărat, să transmită informaţii corecte, sunt invitaţi să ceară lămuriri la Centrul Eparhial din Buzău.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei