În data de 30 ianuarie 2022, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, precum și pe 2 februarie, la praznicul Întâmpinării Domnului, după Sfânta Liturghie, s-a marcat festiv, în mai multe parohii din județul Buzău, premierea participanților la Concursul internațional Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III, organizat în cadrul proiectului eTwinning Limbă, cultură și spiritualitate românească, la inițiativa dnei Ionița Timiș, profesor de Religie la Colegiul Pedagogic din Cluj-Napoca. Competiția se află la a VI-a ediție și s-a desfășurat on-line, într-o primă etapă, în perioada 18-19 decembrie 2021, având ca temă și punct de plecare primul îndemn al Catavasiilor Nașterii Domnului: „Hristos Se naște, slăviți-L!”.
Concursul a avut loc cu binecuvântarea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de cea a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și a reunit peste 10.000 de elevi, din 26 de țări (România, Italia, Moldova, Grecia, Franța, Spania, Serbia, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Norvegia, Ucraina, Irlanda, Belgia, Austria, Danemarca, Ungaria, Turcia, Rusia, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Kenya). Astfel, credința în Mântuitorul Hristos a fost mărturisită concomitent, pe aproape toate meridianele planetei, în șase limbi: română, franceză, engleză, italiană, spaniolă și rusă.
Printre participanți s-au numărat și 450 de elevi din județul Buzău, îndrumați de 11 profesori. Organizarea concursului a fost gestionată de echipa profesorilor de Religie din cadrul Platformei Educaționale RED-RELIGIE.RO, echipă în care activează și 17 profesori de Religie buzoieni, iar Inspectoratul Școlar Județean Buzău s-a implicat într-un mod deosebit pentru buna organizare a concursului, ca partener al acestui proiect.
„Umăr lângă umăr, profesorii implicați au reușit să mijlocească desfășurarea unui adevărat maraton al mărturisirii credinței în rândul copiilor români de pretutindeni. Pasiunea, profesionalismul, dedicarea, cooperarea, răbdarea și jertfa – pentru nopțile nedormite și conferințele on-line ce păreau interminabile – sunt cuvintele care rezumă, din perspectiva organizatorilor, acest concurs fără precedent. Mai bine de 2 luni de zile, autori de formulare, traducători, corectori, generatori de diplome, mesageri, redactorii celor șase volume rezultate din lucrările copiilor – o adevărată armată de «frumoși nebuni» – au lăsat după ușa casei lor nevoile propriilor familii, pentru ca totul să iasă exemplar. Respect și admirație pentru tot acest efort!”, a mărturisit dl prof. Robert-Mugurel Roșioru, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău.
Proiectul a primit, la nivel local, în cazul județului Buzău, sprijin deplin din partea parohiilor care au colaborat cu profesorii de Religie, adăugându-se și implicarea Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. O parte dintre membrele sale active, care sunt și profesoare sau învățătoare, au îndrumat copiii participanți și au consolidat parteneriatele de colaborare dintre comunitățile parohiale și școli.
La festivitățile de premiere, elevii s-au prezentat în cămăși tradiționale sau costume populare românești, în bisericile partenere școlilor, în prezența părinților și a enoriașilor. Preoții parohi au găzduit cu bucurie evenimentul și s-au implicat direct, oferind premianților daruri (cărți, icoane, dulciuri). Unii elevi, sub coordonarea profesorilor sau a învățătorilor, au susținut programe artistice.
Rezultatele frumoase și încurajatoare ale întregului efort de proiectare, organizare și desfășurare, inclusiv festivitățile de premiere, dau încredere organizatorilor și tuturor celor implicați că acest concurs și-a îndeplinit misiunea de mărturisire a credinței și de păstrare a identității naționale, în contextul lumii contemporane:
„Este notabilă demararea și dezvoltarea unei strânse colaborări între școlile de stat și parohiile ortodoxe românești de pretutindeni, dar mai ales bucuria elevilor și a profesorilor îndrumători, a părinților prezenți la premiere, care au mărturisit împreună că Dumnezeu are încă loc în viața noastră. De asemenea, rezultatele acestui concurs ne îndreptățesc să credem și să sperăm că frumusețea unică a Ortodoxiei este și va fi prezentă mai departe în rădăcinile și roadele sufletului românesc, oriunde s-ar afla în lume. Felicitări organizatorilor și participanților!”, a mai spus dl inspector Robert-Mugurel Roșioru.
Elevii participanți la Concursul internațional Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III, alături de organizatori, profesorii îndrumători și preoții parohi, au reprezentat, așadar, cu deosebită cinste Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei într-o „împreună-lucrare” a mărturisirii credinței noastre strămoșești în întreaga lume.