Biserica mare a Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău și-a sărbătorit marți, 29 iunie 2021, hramul, închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cu această ocazie, în mijlocul obștii monahale s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a sfințit noul altar de vară al așezământului mănăstiresc, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de opt ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi.

În predica adresată celor prezenți, Ierarhul a vorbit despre viața și activitatea misionară a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

„Sfântul Apostol Petru a fost un zelos apărător al credinței creștine, propovăduind Evanghelia mântuirii mai întâi în Ierusalim și Samaria, după care a trecut dincolo de hotarele Țării Sfinte, în Asia Mică, ajungând, potrivit tradiției, până la Roma, unde și-a dat viața pentru Hristos, într-o astfel de zi, 29 iunie, anul 67, în timpul primului împărat persecutor al creștinilor, Nero. A lăsat Bisericii creștine două epistole cu învățături extrem de importante, iar în cartea Faptele Apostolilor, Sfântul Evanghelist Luca i-a redat vreo opt predici. După înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos la ceruri, odată reabilitat în colegiul apostolic, Sfântul Petru și-a dovedit cu asupra de măsură fidelitatea și devotamentul său față de Cel pe Care Îl mărturisise cândva drept Mesia, Fiul lui Dumnezeu Cel viu (Matei 16, 16). Lui se datorează și formarea primei comunități de creștini în Ierusalim, în ziua Cincizecimii, ca urmare a faimoasei sale predici rostite în fața a mii de iudei, argumentată cu citate din Scriptura Vechiului Testament, din Prooroci și din Psalmi, referitoare la minunea Pogorârii Sfântului Duh peste ucenicii Mântuitorului, prin care s-a constituit, în chip văzut, Biserica lui Hristos, în înțelesul ei de comunitate de credincioși, botezați în numele Preasfintei Treimi.

Astăzi, însă, alături de verhovnicul celor unsprezece ucenici ai lui Hristos, Petru, îl sărbătorim și pe cel de-al treisprezecelea Apostol, marele Pavel, chemat de Mântuitorul, pe drumul Damascului, la misiunea specială de a-L propovădui înaintea neamurilor păgâne. Locul central pe care fostul persecutor al creștinilor, Saul din Tars, l-a ocupat între cei mai râvnitori propovăduitori ai creștinismului i-a fost recunoscut de Biserică încă din primele veacuri creștine, fiind sursa de inspirație principală a Sfinților Părinți, în ceea ce privește tâlcuirea teologică a Revelației divine, prin Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit, înviat și înălțat la ceruri. Așa se face că-l vedem pictat și în catapeteasmă, deschizând șirul Apostolilor, alături de Petru, deși el nu făcuse parte din colegiul apostolic. Aceasta s-a datorat, desigur, lucrării sale misionare cu totul excepționale și contribuției teologice remarcabile, grație celor 14 epistole ce-i poartă numele, fără de care nu am putea dezlega tainele învățăturilor lui Hristos. Desigur, el le-a predicat și conaționalilor săi evrei, dar s-a concentrat îndeosebi asupra convertirii neamurilor, motiv pentru care a întreprins mai multe călătorii misionare, înfruntând tot felul de necazuri și greutăți din partea oamenilor, care nu puteau înțelege, nici accepta taina iubirii lui Dumnezeu, împărtășită oamenilor prin Fiul Său Cel iubit, întru Care a binevoit să mântuiască lumea. Fiind un om învățat și bun cunoscător al limbii grecești, Sfântul Pavel s-a putut adresa tuturor categoriilor sociale, inclusiv elitelor culturale din orașe faimoase, precum Atena și Tesalonic, cunoscătoare ale filosofiei antice grecești, cărora le-a putut explica învățătura lui Hristos pe limba lor. Încât se cuvine să recunoaștem că, datorită celor doi corifei ai creștinismului primar, Petru și Pavel, Europa, din care facem și noi parte, este creștină de două mii de ani și ne rugăm lui Dumnezeu să rămână astfel, spre binele tinerelor generații de astăzi”, a subliniat Chiriarhul locului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Ciolanu, mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu binecuvântarea lucrărilor de renovare efectuate la cancelaria așezământului monahal.