Ziua de sâmbătă, 22 iunie 2019, a adus în dar elevilor premianți ai claselor V-VIII de la Școala Gimnazială „Prof. Panaite C. Mazilu” din Broșteni, județul Vrancea, un pelerinaj la câteva obiective religioase și istorice din municipiul Buzău. Evenimentul a fost organizat de Parohia Broșteni II, împreună cu Asociația „Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor” din Focșani, prin Centrul de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Copiii, însoțiți de Pr. Gabriel Macovei, Înv. Ionica Zară și Prof. Alina Paraschiv, au poposit mai întâi la Cimitirul Eroilor, unde au adus jertfa lor de rugăciune și lumină eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, apoi, au mers pe Calea Eroilor și au rememorat secvențe de eroism și jertfelnicie ale Armatei Române în cele două războaie mondiale. După această lecție de istorie pe viu, ei au fost dornici să cunoască mai bine istoria Buzăului, motiv pentru care și-au oprit pașii la Muzeul de Istorie din Buzău, unde au fost primiți cu ospitalitate grație conducerii Muzeului și Pr. Mihail Milea, de la Catedrala copiilor „Sfântul Mucenic Sava”.

Cum călătorului îi șade bine cu drumul, nu se putea ca din pelerinajul lor să lipsească obiectivul reprezentativ al orașului Buzău și al Ortodoxiei românești de la Curbura Carpaților, complexul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, elevii au vizitat Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, precum și Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, după care s-au bucurat de momente binemeritate de odihnă, în compania Pr. Ionuț-Cristian Vuță – consilier la Sectorul Social-filantropic și misionar, și a minunatei echipe de la Ceainăria Culturală. Aici, copiii s-au delectat cu delicioase bucate pregătite cu drag pentru ei: sandwichuri proaspete, prăjitură cu căpșuni, fresh de portocale și apă plată.

Cu puterile refăcute și dornici de joacă în aer liber, micii pelerini s-au oprit în frumosul parc Crâng din Buzău, unde, timp de trei ore, s-au jucat, au socializat, s-au răcorit la umbra teilor înmiresmați și au schimbat impresii despre această zi deosebită.

Ca amintire peste timp a faptului că Biserica răsplătește rezultatele deosebite la învățătură, elevii au primit din partea Parohiei Broșteni II diploma de recunoștință „Micul pelerin”.

Pr. Gabriel Macovei

Parohia Broșteni II