Biserica „Sfântul Nicolae”-Vechi din municipiul Focșani și-a cinstit marți, 6 decembrie 2022, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența a numeroși credincioși.

Soborul slujitor a fost alcătuit din pr. paroh Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, și alți patru clerici din Focșani: pr. Valeriu Balica, de la Parohia Donie, pr. Florentin Tătaru, de la Parohia „Sfinții Mucenici Mina și Haralambie”, pr. Daniel Alban, de la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, respectiv pr. Ioan Ploscaru, de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

În predica rostită, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre viața plină de virtuți a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.

„Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie de buni creștini și a avut parte de o educație în duhul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. Încă din vremea copilăriei, când participa la Sfânta Liturghie, alături de părinții lui, era foarte atent la mesajul rostit de Însuși Hristos prin glasul preotului sau al diaconului care citea Sfânta Evanghelie, având ecou profund în sufletul său. Astăzi ați auzit că s-a citit un fragment din Evanghelia după Luca (cap. 6, vers. 17-23), în care Mântuitorul îi fericește pe oamenii smeriți, săraci cu duhul, spunând că a lor este Împărăția lui Dumnezeu; îi fericește, de asemenea, pe cei flămânzi, pe cei ce plâng și pe cei care acceptă prigoniri în numele Său. Apoi adaugă Domnul Hristos: «Bucurați-vă în ziua aceea și vă veseliți, că, iată, plata voastră multă este în cer» (Luca 6, 23), de unde înțelegem că nicio faptă de încredințare cu toată ființa lui Dumnezeu nu rămâne nerăsplătită. Toate aceste virtuți, ca roade ale eforturilor omului, l-au caracterizat și pe Sfântul Nicolae”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La final, Ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de cult, mutați la Domnul.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.