În ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, vineri, 14 octombrie 2022, biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Râmnicu Sărat și-a sărbătorit ocrotitoarea spirituală. Cu prilejul hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, apoi a sfințit sediul Protoieriei Râmnicu Sărat, după ce a trecut printr-un amplu proces de renovare, amenajare și dotare.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit șapte preoți și trei diaconi, printre care s-au numărat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Alin-Leontin Balica, consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc, pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. paroh Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. coslujitor Cristian-Mihail Iordache și pr. Gianin-Cristian Oprea, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău.
În predica adresată credincioșilor, Părintele Arhiepiscop Ciprian a prezentat viața plină de nevoințe a Sfintei Cuvioase Parascheva, arătând că este o mare binecuvântare pentru noi, românii, să avem în țara noastră cinstitele sale moaște, prin care Dumnezeu face minuni. Totodată, Ierarhul a precizat că, în județele Buzău și Vrancea, există 30 de biserici – construite mai demult sau mai recent – închinate Sfintei Parascheva, una dintre ele fiind și această ctitorie din Râmnicu Sărat, la care au contribuit voievozi, oameni cu posibilități materiale, dar care au pus mai presus de materie iubirea față de Dumnezeu și față de Sfânta Sa Biserică, urmând exemplele sfinților.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Sărbătoarea hramului a fost încununată cu binecuvântarea lucrărilor efectuate la sediul Protopopiatului Râmnicu Sărat, între anii 2019-2022, care au cuprins: refacerea totală a acoperișului, zugrăvirea pereților interiori, confecționarea tâmplăriei, refacerea fațadei clădirii, păstrându-i-se toate elementele de arhitectură, dotarea cu mobilier nou și reamenajarea spațiului verde din curte.
La eveniment au participat consilieri eparhiali, protoierei, preoți din protopopiat, personalul angajat al instituției, reprezentanți ai autorităților locale și persoanele care au ajutat la înfrumusețarea imobilului.
După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a felicitat pe toți cei implicați în proiectul de restaurare a edificiului, oferindu-i părintelui protopop Cristian Asănache Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă, iar părintelui Gheorghe Bivolaru, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat, Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a primit din partea Protoieriei Râmnicu Sărat un tablou pictat, care înfățișează Palatul Arhiepiscopal din Buzău.
Suportul financiar substanțial pentru realizarea lucrărilor a venit din partea Centrului Eparhial, a parohiilor arondate, precum și din partea unor binefăcători.
Protopopiatul Râmnicu Sărat își desfășoară activitatea în actualul sediu încă din anul 1972 – o clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și achiziționată de la aristocratul local Alexandru I. Zamfirescu.