Pictura bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” din localitatea vrânceană Broșteni a fost sfințită duminică, 27 iunie 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
După pecetluirea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită a picturii lăcașului de cult, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii, trecuți la cele veșnice. Tot în această zi, Ierarhul locului a binecuvântat noul altar de vară al parohiei. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.
În omilia rostită la final, Arhiepiscopul Ciprian a explicat de ce prima duminică după Rusalii a fost dedicată cinstirii tuturor sfinților cunoscuți și necunoscuți, arătând cui îi este adresată chemarea la sfințenie.
„Să nu credem că numai unii oameni au fost predestinați să ajungă sfinți; chemarea la sfințenie este adresată tuturor. Depinde, însă, de fiecare creștin cum a înțeles să poarte războiul cel nevăzut cu vrăjmașul diavol – singurul care nu se bucură de unitate sau armonie – și cum a înțeles să rămână unit cu Hristos, asemenea mlădiței care, pentru a trăi, trebuie să rămână unită cu vița (Ioan 15, 5-6). Câtă vreme vom păstra legătura organică, ființială cu Hristos, chiar dacă uneori ne mai poticnim pe cale, avem șanse de mântuire, iar cei care excelează în viața duhovnicească – nu doar monahii din mănăstiri, ci și simplii credincioși –, aceia vor fi răsplătiți de Dumnezeu cu darul sfințeniei. Desigur, ne-am obișnuit să vorbim mai mult despre mântuire, cerându-I lui Dumnezeu să ne trimită, prin sfinții Săi, un colac de salvare, ca să intrăm și noi în Împărăția cerurilor. Mulți dintre cei ce se ostenesc ajung, uneori, foarte aproape de ușa Împărăției, dar, pentru a nu cădea de pe treapta pe care au ajuns, au nevoie de susținere, din partea sfinților, căci diavolul încearcă din răsputeri să le întunece mintea, prin păcatul mândriei, provocându-le căderea. De aceea ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel, zicând: «Celui ce i se pare că stă, să ia aminte să nu cadă» (I Corinteni 10, 12); cu alte cuvinte, atunci când săvârșește o faptă bună, creștinul trebuie să dea dovadă de multă înțelepciune, să nu cadă în păcatul de a se crede sfânt sau drept înaintea lui Dumnezeu, căci cel care se consideră pe sine sfânt, acela nu este sfânt, spun Sfinții Părinți”, a afirmat Chiriarhul.
În semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, preotul paroh Gabriel Macovei a primit rangul onorific de iconom stavrofor.
Biserica Parohiei Broșteni II a fost ridicată între anii 2006-2014, prin strădania actualului paroh și cu sprijinul enoriașilor. Slujba de târnosire a lăcașului de închinare a avut loc în data de 9 noiembrie 2014, fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
În perioada 2014-2019, s-au realizat lucrările de împodobire cu pictură a bisericii, în tehnica frescă, prin contribuția semnificativă a credincioșilor din parohie și a autorităților locale.