Biserica Parohiei vrâncene Năruja, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost târnosită duminică, 17 noiembrie 2019, după ce a trecut printr-o serie de lucrări de restaurare și înfrumusețare. Slujba de sfințire a lăcașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Împreună cu un sobor de șase preoți și trei diaconi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit, apoi, Sfânta Liturghie, la care a participat un număr mare de credincioși din parohie și din împrejurimi. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Reflectând asupra textului evanghelic duminical (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina – Luca 12, 16-21), Chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat cum ne putem îmbogăți în Dumnezeu.
„Expresia «a te îmbogăți în Dumnezeu» înseamnă să împlinești poruncile Evangheliei și să-ți împodobești sufletul cu virtuți. Când Dumnezeu ți-a dăruit ceva, să-I mulțumești și să împarți și celor din jurul tău. Să fii altruist, generos, să faci milostenie cu aproapele tău, să săvârșești fapta cea bună, imitându-L pe Dumnezeu, Care este bun, în sensul absolut al cuvântului”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, preotul Horațiu-Petre Bratie, care slujește în Parohia Năruja din anul 2009, alături de tatăl său, părintele paroh Vasile Bratie, a fost hirotesit sachelar. De asemenea, doamna Elena Stoian, unul dintre principalii binefăcători, a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și o icoană.
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Năruja a fost construită în anul 1788, de către dreptcredincioșii creștini din zonă. Prin strădania preotului Vasile Bratie, între anii 1986-1990, s-au executat ample lucrări de consolidare și renovare a lăcașului de rugăciune, care au fost binecuvântate de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel, în data de 8 iulie 1990.
În perioada 2017-2019, pictura sfântului lăcaș a fost restaurată, tâmplăria și pardoseala au fost înlocuite, iar clopotnița a fost refăcută. Totodată, biserica a fost dotată cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice și Sfânta Masă din altar a fost placată cu marmură.