Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, un grup de 12 elevi de la Școala Gimnazială Șerbănești din comuna Corbița, județul Vrancea, coordonat de dna prof. Laura Dima, a efectuat miercuri, 8 martie 2023, o excursie culturală la Mausoleul Eroilor de la Mărășești.

Activitatea a fost organizată de Parohia Corbița din Protoieria Panciu, în cadrul Proiectului Catehizarea tinerilor în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – modele de bună practică, inițiat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei. Acest nou proiect presupune ca fiecare dintre cele 7 protoierii buzoiene și vrâncene, desemnând un reprezentant, să aducă în atenție o cateheză, însoțită de o activitate care se dorește a fi un model pentru toate celelalte parohii unde se desfășoară, de asemenea, activități cu tinerii.

Ajunși la impunătorul monument vrâncean, elevii au avut parte de o scurtă lecție de istorie, în care li s-a punctat importanța luptelor desfășurate acum mai bine de 100 de ani chiar în aceste locuri. Tinerii participanți au descoperit că inițiativa construirii Mausoleului Eroilor de la Mărășești aparține Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, fiind lansată la Congresul desfășurat în data de 8 iunie 1919, în Senatul României. Totodată, s-a subliniat faptul că Mausoleul de la Mărășești este simbolul eroismului Armatei Române din timpul Primului Război Mondial și unul dintre cele mai impunătoare monumente comemorative din Estul Europei.

Vizita a continuat cu observarea unei impresionante colecții de arme, documente, fotografii și echipamente militare din Primul Război Mondial, a unor obiecte personale aparținând sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, una dintre figurile marcante ale acelor vremuri, precum și a busturilor altor mari eroi din Primul Război Mondial, amplasate pe cele două alei pietruite din curtea obiectivului.

Drumul spre casă a inclus și o vizită la Biblioteca Municipală „Elena Lahovary” Adjud, astfel încât, la final, toți participanții la această activitate, impresionați de informațiile primite, de locurile vizitate și de oamenii deosebiți – atât din prezent, cât și din trecut – întâlniți în cadrul excursiei, au mulțumit inițiatorilor, dar și lui Dumnezeu, pentru ocrotirea și ajutorul Său.

Pr. Romică Chiriță

Parohia Corbița

Protoieria Panciu