Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, a fost organizată tradiţionala procesiune din ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Evenimentul a adunat sute de clerici și mii de credincioși din cele două județe, care au avut în mâini ramuri de salcie și de finic, atmosfera fiind dominată de sunetul de toacă și de cântări religioase. În fruntea convoiului, s-au aflat tineri cu ripide și cu prapuri, diaconi cădind, precum și preoți și elevi seminariști purtând icoana sărbătorii Floriilor.
În municipiul Buzău, procesiunea a început cu citirea rugăciunii de binecuvântare a stâlpărilor, în Parcul Crâng, lângă biserica Sfânta Filofteia. De aici, credincioșii au mers pe Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Unirii, Str. Obor, până la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului. În cadrul procesiunii, au avut loc două opriri: la biserica Sfântul Spiridon (Bd. Nicolae Bălcescu) și la Catedrala Copiilor Sfântul Sava (Bd. Unirii), unde au fost rostite ectenii și rugăciuni.
Toţi cei aproximativ două mii de participanți au fost întâmpinaţi, în pridvorul Catedralei Arhiepiscopale, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a oficiat slujba de sfinţire a icoanei praznicului şi de binecuvântare a pelerinilor, apoi a rostit un cuvânt de învăţătură. În continuare, ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, în locașul de cult, Vecernia Floriilor.
În aghiasmatarul din curtea catedralei, au fost așezate spre închinare, alături de icoana Intrării Domnului în Ierusalim, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.
„Procesiunea nu este o inovație din vremea noastră. Ea a existat încă din primele secole creștine, întrucât, prin intermediul unei astfel de manifestări publice a credinței, dreptcredincioșii creștini își arătau atașamentul lor față de Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru noi și pentru a noastră mântuire. De aceea, procesiunea, ca de altfel și pelerinajul la locurile sfinte din țară sau din străinătate, ne adună pe toți, pentru a efectua o călătorie spirituală, pe parcursul căreia avem posibilitatea să medităm asupra condiției și identității noastre de creștini, de fii ai lui Dumnezeu după har, deoarece am fost botezați în numele Preasfintei Treimi. Procesiunea în sine este și o invitație de a trăi cu toții în comuniune și în unitate, în Biserica pe care Fiul lui Dumnezeu a întemeiat-o aici, pe pământ, cu scump sângele Său dumnezeiesc, pe crucea Golgotei”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
La Focșani, procesiunea de Florii a fost organizată pentru al doilea an consecutiv și a avut două puncte de plecare: biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel de pe Bd. Independenței și biserica Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din Cartierul Sud. După ce au participat la slujba Vecerniei, credincioșii au pornit în procesiune până la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piața Unirii, făcând scurte popasuri la bisericile situate pe traseu.
În locașul de cult din centrul orașului, Vecernia cu Litie a fost săvârșită de un sobor de slujitori, în frunte cu Pr. Cons. Ioan Șolea, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Procesiunea s-a încheiat cu sfințirea icoanei praznicului și cu citirea rugăciunii de binecuvântare a pelerinilor, în fața bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Cei peste trei mii de credincioși prezenți la eveniment au avut prilejul să se închine la racla cu o părticică din moaștele Sfintei Mucenițe Anastasia Romana, care a fost adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău.