Obștea Mănăstirii Rătești din județul Buzău l-a sărbătorit cu multă evlavie luni, 10 februarie 2020, pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, întrucât așezământul monahal adăpostește o părticică din cinstitele sale moaște. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în paraclisul „Sfântul Ierarh Epifanie” al mănăstirii, căruia i-a acordat al doilea hram: Sfântul Haralambie.
Din soborul care a slujit împreună cu Înaltpreasfinția Sa au făcut parte: Protos. Sava Păun – duhovnicul Mănăstirii Rătești, Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare, Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, și Pr. Nicușor Stan – Parohia Gura Aninoasei.
La slujbă au participat maica stareță, stavrofora Ghelasia Tănase, monahii și credincioși atașați duhovnicește de cunoscutul așezământ călugăresc.
În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre viața și sfârșitul martiric al Sfântului Haralambie, care a trăit în secolul al II-lea d.Hr. și a fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică.
„Dincolo de credința vie și lucrătoare pe care o avea, dincolo de dragostea arătată față de Dumnezeu prin slujirea credincioșilor pe care îi păstorea în duhul iubirii creștine, Sfântul Haralambie rămâne în conștiința noastră ca un sfânt mărturisitor, care nu s-a înfricoșat de chinurile la care urma să fie supus. Un om bătrân de 113 ani nu a cedat în fața prigonitorilor săi. Și ne puneam întrebarea, fiecare în sinea sa: Oare, dacă ne-am afla în situații similare, am avea noi curajul să înfruntăm pe persecutorii lui Hristos și ai Bisericii Sale, constituită din cler și popor? E o întrebare retorică, la care fiecare își va da răspunsul”, a afirmat Ierarhul locului.
La finalul Sfintei Liturghii, s-a oficiat un parastas pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Rătești, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.