Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit duminică, 18 februarie 2024, în Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Buzău. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în prezența a numeroși credincioși buzoieni.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. Valentin-Bogdan Ene, consilier eparhial la Sectorul Economic-financiar, pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, consilier eparhial la Serviciul Colportaj și slujitor la Parohia „Sfântul Spiridon” din Buzău, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. paroh Nicolae Mușat și pr. pensionar Dionisie Grigore.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat pericopa evanghelică a Duminicii a 17-a după Rusalii (Matei 15, 21-28), care ne relatează întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia canaaneancă.

„În smerenia ei, femeia canaaneancă a recunoscut că este inferioară față de cei ce fac parte din poporul ales, acceptând să fie asemănată cu necuvântătoarele. Important era ca, prin rugăciune și smerenie, ea să dobândească de la Taumaturgul Iisus din Nazaret ceea ce își dorise: vindecarea fiicei ei. A ajuns astfel la dobândirea unei virtuți, socotită a fi de dorit și pentru noi, cei de astăzi: stăruința în rugăciune. Un cuvânt al Sfintei Scripturi spune «că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului» (Iacov 5, 16). Nu este suficient să rostim sau să citim în grabă o rugăciune, ci trebuie să conștientizăm semnificațiile cererilor cuprinse în ea, apoi să ne dedicăm cu toată ființa noastră dialogului cu Dumnezeu. Rugăciunea trebuie să fie curată, smerită, iar atunci când îți închipui că nu ți-a fost ascultată imediat, să nu o abandonezi, ci să insiști mai mult; aceasta nu înseamnă că Dumnezeu nu ar fi auzit glasul rugăciunii tale. Stăruința este benefică pentru cel ce se roagă, pentru că el înaintează și mai mult, din punct de vedere duhovnicesc, în urcușul cunoașterii lui Dumnezeu”, a subliniat Ierarhul locului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.