Pictura bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din Parohia vrânceană Trotușanu a fost sfințită duminică, 23 octombrie 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Veșmântul iconografic al lăcașului de cult a fost realizat între anii 2014-2020.
Eforturile comunității din satul Trotușanu, comuna Movilița, județul Vrancea, de a-și împodobi biserica parohială cu pictură în tehnica frescă au fost încununate prin slujba de sfințire oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul locului a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de patru preoți și doi diaconi, din care au făcut parte pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, pr. paroh Grigore Diaconu, precum și alți preoți din parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În omilia rostită, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 23-a după Rusalii (Luca 8, 26-39), care ne înfățișează vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor.
„Vrăjmașul diavol are putere asupra noastră doar în măsura îi permitem noi acest lucru. Dacă Îl mărturisim cu credință pe Hristos Domnul, ne însemnăm întotdeauna cu semnul Sfintei Cruci – care este armă împotriva diavolului – și ne rugăm acasă, în sfânta biserică și în orice altă împrejurare, fiind atenți asupra modului în care ne trăim viața, vrăjmașul nu se va putea atinge de noi. De aceea nu trebuie să minimalizăm puterea lui de a înșela, dar nici să ne înfricoșăm, întrucât suntem ucenici ai Mântuitorului Hristos și facem parte din Biserica Lui cea Sfântă, fiind ocrotiți de harul Preasfântului Duh primit la Taina Botezului și care ni se împărtășește ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie. Prin urmare, să fim totdeauna cu luare aminte, să avem mintea trează, să deosebim duhurile veacului acestuia și să nu ne descurajăm, indiferent de necazurile și greutățile pe care le întâmpinăm în viață, uneori presărate de vrăjmașul diavol cu îngăduința lui Dumnezeu, pentru a ne încerca tăria în credință și răbdarea în suferință”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Nicolae Crăciun, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.
La final, părintele paroh Grigore Diaconu a fost hirotesit sachelar, iar mai mulți binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, medalia jubiliară dedicată Episcopului Chesarie al Buzăului, câte o Biblie, o icoană a Maicii Domnului și o candelă.
Biserica Parohiei Trotușanu a fost ridicată din temelie între anii 2008-2011, cu sprijinul credincioșilor din localitate, în timpul păstoririi preotului Daniel Niță. Prin purtarea de grijă a părintelui Cristian Bocu, în perioada 2011-2015, s-au efectuat finisajele interioare și exterioare și s-a început pictura Altarului, în tehnica frescă, de către pictorul Dănuț Vlase din Focșani. Lăcașul de închinare a fost târnosit în data de 20 octombrie 2013, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Între anii 2015-2020, s-au continuat și finalizat lucrările de împodobire cu pictură a sfântului lăcaș, prin strădania actualului paroh, ajutat de enoriași și de autoritățile locale.