În Duminica a 27-a după Rusalii, 10 decembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei vrâncene Străoane de Jos. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Alături de ierarhul locului au slujit: Pr. Vasile Dabija – protoiereu al Protopopiatului Panciu, Pr. Constantin Dobrin – parohul bisericii „Sfinții Voievozi” din satul Străoane de Jos, Pr. Longen Mititelu – Parohia Străoane de Sus, Pr. Răzvan-Mihai Bucă – Parohia Satu Nou, și Pr. Florică Ciovârtă – Parohia Muncelu.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat semnificațiile fragmentului evanghelic al acestei duminici, referitor la tămăduirea femeii gârbove (cf. Luca 13, 10-17).
„Pentru că ne aflăm în perioada aceasta frumoasă a Postului Crăciunului, un post al bucuriei, care ne îndreaptă cu mintea spre mult așteptatul praznic al Nașterii Domnului, se cuvine să medităm la mesajul Mântuitorului Hristos, transmis prin Sfânta Evanghelie din fiecare duminică și sărbătoare, apoi, să ne străduim să confirmăm și prin viața noastră, prin fapta concretă, credința pe care o mărturisim. Să ne gândim că fiecare dintre noi s-ar putea afla într-un anumit stadiu de gârbovire sufletească. Ce anume contribuie la această stare de neputință spirituală a omului? Păcatul, care este, prin excelență, boala sufletului și care produce, în cele din urmă, așa-numita gârbovire sufletească. Aceasta aduce, la rândul ei, uitarea de Dumnezeu și imposibilitatea pentru om de a mai privi cu ochii minții spre cer, întrucât este orientat deja numai spre cele materiale și trecătoare”, a subliniat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
Lăcașul de cult al Parohiei Străoane de Jos a fost construit în anul 1974, pe temelia fostei biserici de lemn. Pictura sfântului lăcaș a fost realizată în perioada 1982-1984, de către pictorul Dimitrie Bănică din București. Slujba de sfințire a bisericii a avut loc în data de 29 iunie 1986.