În prima duminică din Postul Mare – a Ortodoxiei –, Biserica Parohiei buzoiene „Sfântul Apostol Andrei“ a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori – preoţi şi diaconi.

Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi la slujbă despre importanţa păstrării identităţii de credinţă şi a mărturisirii ei: Prin sfintele icoane, noi dăm mărturie despre dreapta credinţă, pe care o mărturisim nu doar prin cuvinte, ci mai ales cu fapta, aşa cum au procedat sfinţii – mucenici, mărturisitori, cuvioşi şi toţi ceilalţi, care au umplut calendarul Bisericii creştine răsăritene. Aşadar, să fim cu multă luare aminte, pentru că acum, la începutul Postului Mare, după ce am săvârşit Canonul de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, iată, în această duminică, am afirmat cu toţii biruinţa dreptei credinţe asupra tuturor rătăcirilor, nu numai din primele veacuri creştine, până la anul 843, ci şi asupra altor rătăciri, care au urmat după aceea şi bântuie, din nefericire, până în zilele noastre.

În cadrul Sfintei Liturghii, s-a dat citire Scrisorii pastorale a Sfântului Sinod adresată clerului şi credincioşilor ortodocşi români de pretutindeni, cu ocazia sărbătorii Ortodoxiei şi a organizării colectei pentru Fondul Central Misionar.

Ierarhul l-a prezentat enoriaşilor pe părintele Petrică-Gabriel Roşu, consilier eparhial, noul preot coslujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei“.

Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în data de 19 august 1990, slujba de târnosire având loc abia după 16 ani, pe 4 iunie 2006. Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ serveşte ca lăcaş de închinare pentru credincioşii din cartierul buzoian „Micro XIV“, acolo unde, până în anul 1990, nu se afla nici o biserică.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian i-a consacrat protopopi pe slujitorii rânduiţi să îndeplinească această demnitate în cele şapte protoierii ale Eparhiei.