Parohia Vintilă Vodă din Protoieria Buzău I a organizat, în perioada 19-21 august 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, prima ediție a Școlii de vară Raiul vintilean, alături de Școala Gimnazială „Tache și Ecaterina Tocilescu” Vintilă Vodă și de Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Buzău, reprezentat de pr. prof. Cornel-Alexandru Ursache.
La eveniment au participat 60 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, care au fost împărțiți în cinci echipe purtând nume de sfinți: „Nicolae”, „Paisie Aghioritul”, „Spiridon”, „Efrem” și „Nectarie”. Fiecare echipă a fost coordonată de câte doi voluntari din ciclul liceal, care au fost selectați din cadrul parohiei, precum și din rândul hasdeenilor. Voluntarii au beneficiat de o sesiune de formare oferită de către tânărul Liviu Carpiuc, student al Facultății de Kinetoterapie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o experiență de 6 ani în organizarea taberelor de tineret.
Școala de vară s-a bucurat de sprijinul comunității și de implicarea entuziastă a cadrelor didactice ale școlii din localitate (prof. Loredana Horhocea, prof. Simina Stănescu, prof. Maria Ciocoiu, prof. Roneta Matei, pr. prof. Liviu Pîrlog), a dnei prof. Mădălina Ursache – de la Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, a dlui coregraf Ștefan Chiriac, a dnei artizan Camelia Bisoceanu și a dnei Luminița Zeller – fiică a satului.
Timp de trei zile, programul școlii de vară a început cu binecuvântarea lui Dumnezeu – prin rugăciunea de dimineață, săvârșită cu toții în biserică –, apoi a continuat cu un program de înviorare, desfășurat pe terenul de sport. Activitățile recreativ-educative au fost diverse: ateliere de pictură, exerciții de matematică distractivă, cunoașterea sfântului grupei, precum și activitatea „întreabă preotul” sau jocuri de recreere și team-building, realizate împreună cu voluntarii.
În a doua zi, cu sprijinul Primăriei comunei Vintilă Vodă, activitățile s-au desfășurat la Bisoca, unde Asociația „Zestrea bisoceană” a pregătit copiilor mai multe ateliere interactive (de țesut, de linogravură, de observare și recunoaștere a insectelor și a plantelor medicinale), dar și o prezentare a traiului și îndeletnicirilor bisocenilor. De asemenea, s-au organizat competiții sportive de către voluntari, apoi a fost efectuat un pelerinaj la Mănăstirea Poiana Mărului. Aici, pelerinii s-au bucurat de duhul de pace transmis de așezământul monahal, iar pr. Liviu Pîrlog le-a împărtășit câteva date biografice despre Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și despre importanța lucrării sale.
A treia zi după-amiază au fost derulate diverse ateliere de muzică, pictură pe față, dansuri populare și activități recreative. Seara a continuat cu voie bună, având loc premierea elevilor și un foc de tabără, însoțit de cântece. Toți organizatorii și participanții implicați au mulțumit Bunului Dumnezeu pentru bucuria de a fi fost împreună în aceste zile frumoase de vacanță școlară.
Pr. prof. Cornel-Alexandru Ursache
Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Buzău