Părintele Constantin-Iustin Stoica, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și preot slujitor la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiu, și-a susținut miercuri, 7 februarie 2024, teza de doctorat în cadrul Școlii Doctorale „Constantin Brăiloiu” a Universității Naționale de Muzică din București.

La sesiunea de susținere a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de alți clerici din Eparhie și cadre didactice universitare de Teologie, colaboratori ai doctorandului, atât pe plan sacramental-liturgic, cât și în cel cultural-educațional.

Lucrarea pentru obținerea titlului de doctor s-a numit „Idiomul stihiraric în cântul bizantin. Studiu de caz: Vechiul Stihirar” și a fost scrisă sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, conducătorul catedrei de Muzică bisericească a universității bucureștene.

După cum menționează autorul în rezumatul tezei sale, „scopul prezentului studiu este de a realiza o primă monografie a Stihirarului «nou-înfrumusețat» (sec. XVII-XVIII), dublată de un catalog de formule muzicale specifice acestei faze de dezvoltare din istoria Vechiului Stihirar, care să servească drept instrument pentru descifrarea și redarea în notație hrisantică a unor piese muzicale care au scăpat efortului exegetic depus de maeștrii Noii Sistime”.

Pr. prof. Constantin-Iustin Stoica este fondatorul și dirijorul Corului Vlaho-Bizantin din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, coordonând, de asemenea, Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău și Corul de copii „Serafimii” al Școlii Gimnaziale nr. 7 din Buzău. Toate cele trei grupuri au obținut, de-a lungul timpului, distincții onorifice și premii din partea Patriarhiei Române, la Festivalul-Concurs Lăudați pe Domnul!, precum și la alte concursuri naționale, internaționale și locale de profil. Pe lângă aceste recunoașteri, munca depusă la pupitrul dirijoral a fost concretizată inclusiv prin 4 albume muzicale înregistrate pe CD, prin organizarea de concerte, spectacole și recitaluri de muzică psaltică sau tradițională. Activitatea de cercetare științifică a părintelui prof. Constantin-Iustin Stoica s-a materializat și prin susținerea unor prelegeri despre muzica bisericească în trecutul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în cadrul unor simpozioane comemorative organizate la Buzău, sau prin publicarea de articole tematice în revista Glasul Adevărului și în Almanahul bisericesc ale Eparhiei.

Foto: Diac. Nicolae-Gabriel Bercaru