În perioada 16-18 octombrie 2023, la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii din acest an, au avut loc întâlnirea anuală a coordonatorilor sectoarelor social-filantropice din eparhiile Patriarhiei Române și Adunarea Generală a Federației Filantropia. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, din partea Eparhiei Buzăului și Vrancei au participat pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial, și pr. prof. Mihail Milea, președintele Fundației pentru copii „Sfântul Sava de la Buzău”.

Evenimentul a debutat luni, 16 octombrie, cu o slujbă de Te Deum, urmată de susținerea prelegerii „Spiritualitate și filantropie în Banatul multietnic și multiconfesional”, de către pr. conf. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Lucrările s-au desfășurat timp de 3 zile, în două locații: la sediul Mitropoliei Banatului, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, și la Muzeul Național de Artă Timișoara. Noutatea din acest an a constat în faptul că, la Adunarea Generală a Federației Filantropia, au luat parte și consilierii eparhiali din cadrul sectoarelor social-filantropice, pentru o și mai bună colaborare între cele două foruri, contribuind la enunțarea unui set de principii comune. Coordonatorul întâlnirilor de lucru ale reprezentanților eparhiilor a fost pr. cons. patriarhal Ciprian Ion Ioniță.

Au avut loc prezentări ale activităților social-filantropice desfășurate în ultimul an, dar și planuri operaționale pentru anul 2024, cu activitățile generice dedicate Anului omagial al pastorației bolnavilor. De asemenea, a fost abordat Programul social-filantropic Tradiție și Actualizare în Biserica Ortodoxă Română (TABOR), privind incluziunea socială a persoanelor aflate în detenție, și au fost expuse rezultatele campaniei de sprijin umanitar transfrontalier pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria, din luna februarie a acestui an – demers în care Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei s-a implicat, contribuind cu suma de 348.062 lei.

În final, s-a discutat și despre sursele de finanțare pentru unitățile de cult care sunt furnizori de servicii sociale, despre mecanismele de finanțare, eligibilitatea aplicanților și limitele legislative. Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române a anunțat că va face propunerea ca un anumit procent din bugetul de stat să fie alocat unităților de cult care sunt și furnizori de servicii sociale.

Pe lângă ședințele de lucru, evenimentul a inclus și vizite de studiu la Vicariatul Sârbesc din municipiu, la Centrului de zi pentru copii „Antimis”, precum și admirarea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale” de la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Pr. cons. Ionuț Constantin

Sectorul Social-filantropic și misionar