Ultimele trei conferințe preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au adunat clericii din protoieriile Pătârlagele, Panciu și Buzău I. Temele abordate cu prilejul acestor întruniri s-au încadrat în programul-cadru stabilit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

Sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, preoții din Protoieria Panciu s-au reunit luni, 19 octombrie 2020, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, în conferința pastoral-misionară de toamnă. Ierarhul locului a fost prezent marți, 20 octombrie, și la întâlnirea clericilor din Protoieria Buzău I, care a avut loc la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău.

În deschiderea celor două reuniuni, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe slujitorii Sfintelor Altare să intensifice lucrarea pastoral-misionară cu tinerii și copiii, dar și cu părinții acestora.

„Preotul este părintele duhovnicesc al tuturor, de la naștere și până la plecarea din lumea acesta. În vremurile pe care le parcurgem, se constată că cei care devin părinți după primirea Tainei Cununiei nu mai știu să-și orânduiască bine viața de familie, pentru că nu au avut parte de o educație religioasă, în sens ortodox, la vremea cuvenită. Și aici trebuie să intervină părintele duhovnicesc, atât în scaunul Spovedaniei, cât și în cuvântul pastoral și catehetic rostit în biserică, la Sfânta Liturghie, dar mai ales prin cercetarea lor acasă, pentru a-i ajuta să înțeleagă în ce constă responsabilitatea lor de părinți adevărați. Nu este suficient doar să aduci pe lume un copil, care este darul lui Dumnezeu, ci ai datoria să-l și educi frumos. Iar pentru a avea în viitor un om împlinit pentru societate și Biserică, se cuvine să depui foarte mult efort, deoarece copilul trebuie șlefuit. Aceasta este, în primul rând, responsabilitatea părinților trupești, în al doilea rând, a preotului, adică a părintelui spiritual, și, în al treilea rând, a învățătorilor și profesorilor”, a spus Ierarhul.

Totodată, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre filantropia creștină.

„Filantropie înseamnă iubire de oameni. Cu toții avem datoria să ne asemănăm lui Dumnezeu Cel bun, milostiv și iubitor de oameni. Dacă Dumnezeu l-a iubit pe om, și omul trebuie să îl iubească pe semenul său, pentru că iubirea față de aproapele înseamnă iubirea față de Dumnezeu Însuși. De aceea, în acest an, îi comemorăm pe filantropii ortodocși români, rămași în conștiința Bisericii noastre ca modele de creștini care au înțeles să traducă în faptă ceea ce au crezut cu mintea, au simțit cu inima și au propovăduit cu cuvântul”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

Întrunirea preoților din Protoieria Pătârlagele s-a desfășurat luni, 19 octombrie, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău. Din partea Centrului Eparhial au fost delegați să participe pr. Alin-Leontin Balica – consilier la Sectorul Administrativ-bisericesc, și pr. Dragoș-Mihail Olteanu – consilier la Sectorul Cultural-educațional.

Preoții desemnați la nivelul fiecărei protoierii au susținut referate în cadrul conferințelor, în care, pe de o parte, au evidențiat reperele biblice și patristice referitoare la pastorația părinților și copiilor, rolul Familiei, al Bisericii și al Școlii în educația copiilor, modalități de consolidare a pastorației părinților și copiilor, iar pe de altă parte, au reliefat concepția Bisericii despre filantropie, aspectele sociale, medicale și educaționale ale filantropiei creștine, precum și chipuri de filantropi buzoieni și vrânceni din trecut.