Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în data de 3 iunie 2024, s-a desfășurat Proiectul educațional Mâini împreunate pentru educație și credință, prilejuit de Ziua Internațională a Copilului. Acesta a presupus un schimb de experiență între elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni și elevii Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani, cu sprijinul Protoieriei Focșani II și prin implicarea părintelui prof. Marian Florin Dragu, de la Parohia Mihălceni, respectiv a părintelui prof. Silviu Iulian Roșca, de la Parohia Bizighești.

Ziua a debutat cu sosirea unui grup de 16 elevi ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, însoțiți de dna director prof. psihopedagog Angela Manolache, de dl prof. psihopedagog Lucian-Radu Negru și de dna prof. educator Maricica Dan, la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, unde au fost așteptați de 16 elevi ai instituției de învățământ focșănene, cu care au făcut cunoștință. Tinerii oaspeți din Mihălceni au avut ocazia să întâlnească echipa câștigătoare a Campionatului Mondial de robotică FIRST Tech Challenge și să descopere locul în care se antrenează membrii clubului de robotică, coordonați de prof. Tiberiu Oprea.

După aceea, grupul nou-format din elevii celor două unități școlare a pornit spre centrul orașului Unirii, vizitând cel mai vechi lăcaș de cult din municipiu – biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ctitorită în anul 1661, apoi, cel mai nou lăcaș de închinare – Catedrala Unirii din Focșani, cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Izvorul Tămăduirii”. Elevii au fost întâmpinați de pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, și de preoții parohi Constantin Enoiu, respectiv Ionuț Ploscaru, care au prezentat istoricul celor două biserici reprezentative ale orașului și elementele de arhitectură.

Călătoria s-a încheiat cu o masă rotundă, unde elevii au socializat, au luat prânzul și au primit daruri din partea Protoieriei Focșani II. Astfel, proiectul nu doar că a oferit participanților oportunitatea de a se conecta și de a-și îmbogăți cunoștințele, dar a consolidat și legăturile dintre comunitățile implicate, întărind valorile educației și credinței într-o manieră memorabilă și constructivă.

Pr. Silviu Iulian Roșca

Parohia Bizighești

Protoieria Focșani II