Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat o șezătoare culturală în aer liber, intitulată Pe un sâmbure de sare. Denumirea evenimentului face referire la locul de desfășurare a acestuia, și anume zona subcarpatică bogată în zăcăminte de sare din apropierea comunei Vintileasca, pe cumpăna de ape dintre Vrancea și Buzău.

În cadrul șezătorii culturale, Asociația Femeilor Ortodoxe a împărțit cărți școlare pentru 100 de copii, iar doamnele Ștefănica Pantelimon, Florica Țăpor și Verginica Trestianu din Vrancea, respectiv Mariana Dumitru și Mariana Țicleanu din Buzău au explicat tehnici specifice de broderie și de țesut.

Părintele Nicolae Potop, de la Parohia Neculele, comuna Vintileasca, a subliniat că, „încet-încet, ne uităm trecutul, iar fără memoria trecutului nu prea mai are sens viitorul. E adevărat că viața noastră modernă ne-a rupt de realitatea care configura viața înaintașilor noștri, însă ar trebui să depunem eforturi ca să ne păstrăm tradițiile. În zona noastră există încă, din fericire, această încercare de păstrare a tradiției și, de aceea, trebuie să o ocrotim”.

Ana Săcrieru – președinta Asociaței Femeilor Ortodoxe, a adresat un cuvânt elevilor liceeni, arătând că „cine uită aspectele esențiale din trecut, ratează viitorul. Trebuie să privim foarte bine ceea ce a fost drept în trecut ori, dimpotrivă, ceea ce am ales greșit și să mergem în viitor, păstrând și îmbogățind ceea ce a fost bun. Doamnele din comunitatea dumneavoastră, care încă mai cunosc aspecte ale artei naționale românești, reprezintă o comoară de mare preț. Chiar dacă trăim într-o perioadă extrem de digitalizată, cu toate acestea, nu trebuie să uităm că numai ceea ce este viu dăinuie. De câte ori nu alegem ceea ce este cu adevărat viu, de atâtea ori sfârșim într-o cultură a morții. Noi suntem suma alegerilor noastre. Ceea ce alegem, aceea suntem: alegem ceva care ne zidește, atunci suntem zidiți, alegem ceva care ne risipește, atunci suntem risipiți ca praful la răspântia drumurilor. Iar românul, oricât de bun a fost, oricât de mult a dăruit ori a pierdut, de-a lungul istoriei, nu și-a risipit ființa, ci a ținut-o adunată în tradiție. Misiunea generației voastre, a patra, după trei generații trecute prin tăvălugul a două experimente antropologice, aceasta este: să nu risipească definitiv ființa națională”, a declarat doamna Săcrieru.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor din anii anteriori, dedicate Zilei Culturii Naționale, când Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a dăruit copiilor din mai multe comunități rurale cărți potrivite vârstei lor.