Luni, 12 februarie 2024, la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfântul Ierarh Meletie” din municipiul Buzău, persoanele cu deficiențe de auz și vorbire au sărbătorit hramul lăcașului de închinare destinat lor, începând cu anul 2018, când a fost sfințit de Înaltpresfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, împreună cu alți preoți din Eparhie, fiind transpusă în limbajul mimico-gestual de pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul paraclisului și al comunității hipoacuzicilor buzoieni. La slujbă au participat cadre didactice și elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău.

În cuvântul de învățătură, părintele stareț Veniamin a scos în evidență lucrarea Sfântului Duh, realizată prin intermediul sfinților, care sunt pentru noi modele de credință și de viață.

„Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, a apărat dreapta credință în vremurile tulburi ale ereziei arianismului, când nu erau foarte multe scrieri sau mărturisiri despre credința ortodoxă. De aceea, cu atât mai mult suntem convinși că această apărare a credinței s-a făcut prin lucrarea harului Preasfântului Duh, pe care l-au primit sfinții. Încredințarea vieții noastre lui Dumnezeu aduce harul Său în inimile noastre. Atunci când, în greutățile noastre, ne clătinăm, să ne amintim că sfinții ne sunt modele de credință și de viață. Dumnezeu v-a încredințat ocrotirii acestui sfânt cu care știu că aveți o legătură deosebită, drept care vă îndemn să luați seama la cum a trăit Sfântul Meletie, căutând să faceți asemenea lui”, a subliniat părintele protosinghel.

Cu această ocazie, pr. Ionuț Mihalașcu a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în organizarea hramului.

„În această zi, ne-am înălțat gândurile spre Dumnezeu, Căruia Îi mulțumim pentru că ne poartă în brațele Sale printre atâtea suferințe și, prin multe rugăciuni, ne ajută să răzbim. Îi mulțumim cu sinceritate Părintelui nostru Arhiepiscop Ciprian, pentru că a creat condițiile necesare acestei forme de slujire prin care venim în întâmpinarea credincioșilor surzi, copii și adulți, precum și a cerințelor acestora. De asemenea, mulțumim și tuturor celor care au fost astăzi alături de noi și ne-au sprijinit: clerici, profesori, elevi și credincioși”, a spus slujitorul comunității surzilor din Buzău.

Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Chiriarhului Buzăului și Vrancei, toți copiii și credincioșii prezenți au primit, la finalul Sfintei Liturghii, pachete cu alimente calde.