Pictura bisericii Sfânta Treime din localitatea Străjescu, filie a Parohiei vrâncene Doaga, a fost sfințită, duminică, 13 noiembrie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Sfântul locaș a fost ridicat din temelie în perioada 2003-2009, fiind împodobit cu pictură între anii 2011-2016, prin strădania actualului preot paroh, Iulian Drăgan.

Slujba de sfințire a picturii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarh, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în locașul de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți în biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat că pericopa evanghelică a Duminicii a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv), relatată de Sfântul Evanghelist Luca, ne pregătește pentru această perioadă a Postului Crăciunului, pe care este bine să o petrecem în rugăciune mai intensă, în săvârșirea faptelor de milostenie și în abținerea de la gândurile cele viclene și păcătoase.

„Mesajul Evangheliei de astăzi este foarte clar: să ne arătăm iubirea față de Dumnezeu, prin iubirea aproapelui nostru. Iar aproapele nu este numai copilul, rudenia sau vecinul nostru, ci orice om aflat în suferință, indiferent de neamul în care s-a născut și de credința pe care o împărtășește. Dincolo de aceste lucruri, nu trebuie să uităm că toți suntem fii ai lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu-Tatăl este Părintele ceresc al tuturor neamurilor. Este adevărat că unele neamuri nu au ajuns la cunoștința adevărului, adică nu au reușit să-L cunoască pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, dar aceasta nu constituie pentru noi o piedică să ne arătăm iubirea concretă, prin facerea de bine, și față de cei care nu L-au cunoscut încă pe Domnul Iisus. Aceștia nu pot fi în comuniune cu noi, în sensul că nu se pot ruga și nu se pot împărtăși împreună cu noi în biserică, dar facerea de bine nu are granițe.

Atunci când vedem pe semenul nostru căzut între tâlharii veacului acestuia – prin care trebuie să înțelegem și duhurile necurate care-l afundă pe om în diferite păcate – suntem datori să intervenim îndată cu iubire, asemenea samarineanului milostiv din parabolă, întrucât samarineanul milostiv este Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care, la rugămintea noastră, coboară, în chip nevăzut, și ne ajută, punând untdelemn și vin pe rănile noastre sufletești. Casa de oaspeți, unde a fost dus omul căzut între tâlhari, nu este alta decât Casa lui Dumnezeu – Sfânta Biserică, iar untdelemnul și vinul simbolizează două Sfinte Taine foarte importante: Sfântul Maslu și Sfânta Împărtășanie“, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere a eforturilor depuse pentru înfrumusețarea bisericii, preotul paroh a fost hirotesit sachelar, iar mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire și icoane.