Sfântul Mucenic Sava de la Buzău a fost evocat luni, 11 aprilie 2022, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, în cadrul unui simpozion cultural-comemorativ, organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural-educațional, cu ocazia împlinirii a 1650 de ani de la martiriul său. Lucrările au fost prezidate de Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

La eveniment au participat consilieri și inspectori eparhiali, protoierei, inspectori școlari, preoți, monahi, cadre didactice de la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, profesori de Religie, precum și alți invitați.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, care a subliniat cât de important este să cunoaștem principalele aspecte ale vieții Sfântului Mucenic Sava și ceea ce reprezintă acesta, în mod deosebit, pentru Eparhia Buzăului și Vrancei.

„Exact în urmă cu 1650 de ani, într-o zi de 11 aprilie, Sfântul Mucenic Sava, care a devenit ocrotitorul Eparhiei noastre, îndura multe chinuri din partea prigonitorilor goți, urmând ca a doua zi să fie condus spre moarte martirică, prin înecarea în râul Buzău. Cu toate că este un sfânt despre al cărui martiriu se cunosc foarte multe detalii din Actul martiric, iar de-a lungul secolului al XX-lea, mulți cercetători istorici s-au ocupat de studierea vieții lui, până în anul 1992, cultul Sfântului Mucenic Sava nu a fost unul cunoscut și asumat, nici măcar în Eparhia noastră, cu atât mai puțin în celelalte. În iunie 1992, când s-a făcut o nouă canonizare de sfinți români, în rândul acestora a fost înscris și Sfântul Mucenic Sava. De atunci, în urbea Buzăului și în Eparhia noastră s-a vorbit tot mai mult despre acest sfânt ocrotitor; un rol foarte important în această lucrare l-a îndeplinit părintele profesor Mihail Milea, care l-a ales ca ocrotitor pentru o bisericuță, la început, devenită ulterior o catedrală, în toată puterea cuvântului, dedicată copiilor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul simpozionului, pe parcursul unei singure sesiuni, au fost susținute prelegerile: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – vrednică moștenitoare a unui trecut milenar (Pr. prof. dr. Nicolae Moraru, Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”); Monahismul în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în trecut și astăzi. Sinteză diacronică (Arhim. asist. univ. dr. Chiril Lovin, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București); Sfântul Mucenic Sava de la Buzău – ocrotitorul Catedralei copiilor și al Fundației pentru copii „Sfântul Sava” din Buzău (Pr. prof. dr. Mihail Milea, Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”); Muzica și imnografia Bisericii în epoca Sfântului Mucenic Sava de la Buzău. Continuitatea practicării muzicii bisericești la Curbura Carpaților după secolul al IV-lea (Pr. prof. Costel Stoica, Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”).

În încheiere, Ierarhul i-a felicitat pe părinții profesori care au susținut prelegeri și i-a îndemnat pe cei prezenți la urmarea modelului de viață al Sfântului Sava, în cinstea căruia a fost ridicată, în anul 2021, „o cruce impozantă pe malul râului Buzău, aducând aminte tuturor celor care trec pe acolo că în acea apă a fost martirizat. Noi nu avem niciun merit în toate aceste realizări, ci ele reprezintă lucrarea lui Dumnezeu, care ne responsabilizează și ne obligă să fim cu luare aminte la personalitățile duhovnicești care au împodobit, de-a lungul timpului, bolta Bisericii noastre”, a explicat Arhiepiscopul Ciprian.

Toți participanții la simpozion au primit câte o mapă personalizată pentru acest eveniment, conținând un pix, o icoană cu Sfântul Mucenic Sava și o broșură cu informațiile generale desprinse din Actul său martiric.