Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit duminică, 3 decembrie 2023, în Parohia Pruneni din comuna buzoiană Zărnești, Protoieria Râmnicu Sărat. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, cu hramurile „Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media, pr. paroh Georgian Balaban-Stanciu, pr. Vasile-Gabriel Gherghe, de la Parohia „Sfântul Nicolae” din Buzău, pr. Ion-Cristi Codreanu, de la Parohia Vadu Sorești, și pr. Gheorghe-Victor Buduianu, de la Parohia Fundeni.

În omilia rostită, Ierarhul locului a evidențiat sensurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 31-a după Rusalii (Luca 18, 35-43), care ne relatează minunea vindecării orbului din Ierihon de către Mântuitorul Iisus Hristos.

„În momentul în care Bartimeu, orbul din Evanghelia de astăzi, a auzit că Iisus Nazarineanul trece prin Ierihon, a început să strige: «Iisuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!» (Luca 18, 38). Prin rostirea acestor cuvinte, orbul L-a identificat pe Iisus din Nazaret cu Fiul lui David, proorocul și regele lui Israel, care a trăit cu sute de ani în urmă. Dar el a trecut cu mintea dincolo de această obârșie omenească și L-a recunoscut pe Iisus nu numai ca Fiu al lui David, ci chiar ca Fiu al lui Dumnezeu. A gândit acest lucru, deși nu l-a enunțat, pentru că a avut încredere să ceară milă, însă nu prin a cerși un ban sau o bucată de pâine, ci o altă milă, pe care nu o putea împlini niciun om, ci numai Dumnezeu-Omul sau Fiul lui Dumnezeu întrupat. Orbul a fost în stare să Îl identifice pe Iisus din Nazaret cu Însuși Dumnezeu, Cel Care face milă cu oamenii, vindecându-i. O astfel de milă aștepta el, de multă vreme, din partea Mântuitorului”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Biserica a fost ctitorită în anul 1855, de către Spirea Anastasiu, pitarul moșiei Clociți – denumirea sub care apare pentru prima dată satul Pruneni –, în timpul Episcopului Filothei al Buzăului (1850-1860).