Proiectul eparhial Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, derulat de Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, a continuat duminică, 3 martie 2024, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău.

Peste 250 de credincioși din municipiul Buzău, între care s-au aflat cadre medicale și pacienți ai spitalului, au participat la Taina Sfântului Maslu săvârșită de pr. consilier Ionuț Constantin, de la Centrul Eparhial Buzău, împreună cu patru preoți de caritate de la alte spitale sau structuri militare și un diacon, în capela „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”. Cu acest prilej, a fost adusă și așezată spre închinare o părticică din moaștele sfântului ocrotitor al lăcașului de cult, provenind de la Mănăstirea Ciolanu.

În cuvântul de învățătură, părintele consilier le-a vorbit credincioșilor despre importanța prezenței sfinților, ca mijlocitori, în viața celor aflați pe patul de suferință, cu accent pe lucrarea vizibilă a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ce reiese din mărturiile persoanelor care au primit, prin rugăciunile sale, alinare în suferințe, dar și tămăduire de boli grave.

La eveniment a luat parte și managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian, care a primit din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei o icoană cu Sfântul Pantelimon. După slujbă, credincioșii s-au închinat înaintea raclei cu moaștele Sfântului Pantelimon, iar apoi preoții au mers cu aceasta la pacienții internați în saloanele Secției Chirurgie Generală, ungându-i cu untdelemn sfințit și, de asemenea, oferindu-le iconițe, metaniere și posibilitatea de a cere sfântului tămăduitor alinare în suferință și vindecare de toată boala cea vătămătoare.

Proiectul în curs de desfășurare în mai multe spitale buzoiene și vrâncene, dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului omagial al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, își propune, printre altele, să scoată în evidență importanța vindecării complete a omului, atât în plan trupesc, cât și sufletesc – fapt din care reiese necesitatea conlucrării medicului cu preotul în tratarea celor aflați în suferință.

Pr. capelan Iulian Raicovici

Spitalul Județean de Urgență Buzău