Biserica Parohiei Mărgăritești din județul Buzău, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi”, a fost sfințită duminică, 4 octombrie 2020, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Ierarhul locului, împreună cu un sobor de patru preoți și doi diaconi, în lăcașul de cult nou-sfințit.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat semnificațiile fragmentului evanghelic din Predica de pe munte (Luca 6, 31-36), în care Mântuitorul Iisus Hristos vorbește despre iubirea vrăjmașilor.

„Mântuitorul i-a îndemnat pe oameni să facă lucruri mai presus de firescul lor, pentru că firescul lucrurilor, așa cum îl gândim noi, ține de natura umană căzută, care pune accentul pe reciprocitate, în sensul că cineva îl poate iubi doar pe acela care îi răspunde cu iubire, îi face bine doar celui care i-a făcut, la rândul său, bine. Iar această realitate este percepută de oricare dintre noi. De pildă, atunci când cineva ne-a ajutat într-o anumită împrejurare, simțim imediat, în adâncul sufletului, nevoia să-i mulțumim și chiar să-i arătăm recunoștința noastră într-o manieră palpabilă, fie oferindu-i ceva material în schimb, fie răspunzându-i tot cu o faptă bună, pentru a ne simți ușurați că «ne-am achitat datoria» față de el. Mântuitorul Hristos n-a sancționat un asemenea mod de abordare a răsplătirii binefăcătorului, însă a ținut să-i fericească, în mod deosebit, pe aceia care au făcut bine semenilor, fără să aștepte mulțumiri din partea lor. Așadar, Domnul Hristos dorește de la noi să nu ne limităm a face binele doar celor care ne-au făcut bine, întrucât ar însemna să rămânem pe un plan orizontal de gândire și nu ne-am deosebi cu nimic de cei ce aparțin altor credințe religioase, diferite de creștinism. Mântuitorul ne cere să depășim logica umană și să facem lucruri extraordinare: să binecuvântăm pe cei care ne blesteamă, să facem bine celor care ne fac nouă rău și să-i iubim pe vrăjmașii noștri (Luca 6, 27-28), pentru ca astfel să devenim fii ai lui Dumnezeu Cel Preaînalt. Este un îndemn la autodepășire în plan duhovnicesc, pentru a ne putea asemăna cu Dumnezeu, căci de aceea a venit Hristos pe pământ, nu doar să mântuiască lumea, ci să-i determine pe oameni să se îndrepte spre sfințenie”, a menționat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

Pentru munca depusă la renovarea bisericii, preotul paroh Marian Orășanu a fost hirotesit sachelar, iar cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de înfrumusețare au primit distincții și diplome de vrednicie.

Conform unei însemnări a preotului Aurel I. Popescu, din 8 februarie 1967, biserica de lemn a Parohiei Mărgăritești a fost adusă aici, la o dată necunoscută, din satul Fundul Budii, comuna Buda, raionul Râmnicu Sărat; construcția ei se pare că a fost realizată între anii 1827-1837. Prin osteneala actualului paroh și cu sprijinul domnului Gheorghe Doloiu, fiu al satului, între anii 2016-2020, lăcașul de rugăciune a trecut printr-un amplu proces de consolidare și restaurare, fiind împodobit cu o nouă catapeteasmă și cu icoane pictate.