Tineri buzoieni și vrânceni, în rugăciune, la Sfânta Parascheva de la Iași

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat prima excursie culturală din anul 2023, în zilele de 13-14 mai. Destinația a fost municipiul Iași pentru 50 de beneficiari, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău, precum și copii de la mai multe parohii din cadrul protoieriilor vrâncene, implicați în proiectele catehetice și educaționale derulate de Centrul Eparhial. Tinerii pelerini au fost însoțiți de pr. consilier Dan Necula, de dna prof. Nicoleta Vlad – Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Buzău, de dl prof. Mihai Bîndar – Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești, județul Vrancea, și de dra prof. Valentina Tomeci – Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești, județul Vrancea.

În drumul spre Iași, un oraș al culturii române prin excelență, martor al unor evenimente care au schimbat, de-a lungul vremurilor, soarta întregii țări, au avut loc două popasuri duhovnicești: la Mănăstirea Bujoreni din județul Vaslui și la Mănăstirea Hadâmbu. Așezământul monastic vasluian a fost întemeiat între secolele XVI-XVII (fiind atestat documentar în anul 1602), ca schit al familiei Bujoreanu, pe moșia cu același nume, într-un loc retras, în pădure. Legenda spune că „Schitul Măgarului” – cum a mai fost numit – a fost construit prin contribuția bănească a unor păstori veniți de la munte cu turmele de oi la iernat, în locul unde se afla un stejar bătrân, lângă care un asin a îngenuncheat de mai multe ori, iar în scorbura copacului fost găsită icoana „Maica Domnului cu Pruncul”. La Hadâmbu, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iașilor, tinerii din Eparhia Buzăului și Vrancei s-au închinat la tezaurul ei cel mai de preț: icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care mii de pelerini osteniți îngenunchează ca să primească mângâiere și vindecare.

Primul edificiu cultural descoperit în Iași este considerat o perlă uitată, dar readusă în actualitate: Muzeul Municipal „Regina Maria”. De-a lungul existenței sale bicentenare, casa vornicului Burchi-Zmeu, transformată astăzi în sediul Muzeului Municipal, a avut o importanță semnificativă pentru istoria locală. În perioada 1880-1893, aici au funcționat Arhivele Naționale Iași, iar după Primul Război Mondial, în 1919, Olga Sturdza – o mare femeie filantrop, ocrotitoare a năpăstuiților sorții și ai războiului, confidentă a Reginei Maria – a cumpărat imobilul pentru Societatea Orfanilor de Război.

Popasurile duhovnicești au continuat și în oraș, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitoria dintre anii 1637-1639 a domnitorului Vasile Lupu. Mănăstirea este unică, ușor de recunoscut între așezămintele monahale de seamă ale României, cel mai probabil datorită ornamentelor exterioare impresionante. La Muzeul de artă religioasă al mănăstirii, grupul de elevi a trecut pragul unei clădiri deosebite, cunoscută sub denumirea de „Sala Gotică” – fostă trapeză și paraclis al mănăstirii, cu bolțile în formă de ogive. A urmat, bineînțeles, Catedrala Mitropolitană, unde se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea orașului, a Moldovei și a întregului popor care o cinstește. Catedrala a fost revizitată a doua zi dimineață, duminică, atunci când tinerii au participat la Sfânta Liturghie.

După slujbă, grupul s-a îndreptat către Palatul Culturii, edificiul reprezentativ al orașului de pe malurile râului Bahlui, care deservește sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, unde au fost vizitate trei muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Știință și Tehnică și Muzeul Etnografic al Moldovei.

Vizitatorii au străbătut apoi Platoul de Aur, nu înainte de a imortaliza un moment cu întreg grupul în fața statuii ecvestre a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, ajungând și la ctitoria sa din oraș, biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, cea mai veche biserică din Iași, datând din anii 1491-1492.

Ultimul obiectiv vizitat a fost Grădina Botanică, înființată în anul 1856, de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură. Grădina Botanică din Iași se întinde pe o suprafață de 105 hectare, fiind una dintre cele mai mari astfel de grădini din lume. La întoarcerea din zona de nord a orașului, grupul trecut pe lângă Grădina Copou, cel mai vechi parc din Iași.

După toate aceste vizite, elevii buzoieni și vrânceni au mulțumit Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pentru ocazia ce li s-a oferit de a cunoaște un oraș încărcat de istorie și spiritualitate, dar și pentru faptul că s-au îmbogățit duhovnicește din cuvântul părinților pe care i-au întâlnit la mănăstiri și din comuniunea cu sfinții. Drumul lung i-a adus înapoi în fața Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, la lăsarea serii, încărcați cu multe amintiri, cu bucuria de a întâlni oameni și locuri noi, dar și cu sentimente de recunoștință față de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, pentru atenția și susținerea pe care le acordă tinerelor vlăstare.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul