Marți, 10 decembrie 2019, la Școala Gimnazială „G. E. Palade” din Buzău, a avut loc un eveniment cultural-educațional, organizat, în colaborare, de instituția de învățământ amintită și Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” din localitate. La eveniment au participat elevi și cadre didactice, dar și oameni de cultură buzoieni.

Membrii corului Școlii Gimnaziale „G. E. Palade” au oferit celor prezenți, ca dar din suflet de copil, un recital de colinde. A urmat recitarea unor poezii, despre care cei prezenți au aflat că sunt scrise de unul dintre elevii școlii, ceea ce a realizat tranziția la un impresionant moment cultural: lansarea cărții „Orașul Cuvintelor”, volumul de debut al poetei Victoria-Maria Pripon (10 ani), elevă în clasa a IV-a la instituția de învățământ gazdă.

Tânăra autoare a ținut un scurt discurs, emoționat, dedicând cartea auditoriului, ca un dar din suflet de copil. Apoi au luat cuvântul oameni de cultură buzoieni (Viorel Frîncu, Lucian Mănăilescu, Teodor Cabel), care au vorbit despre mica poetă și despre versurile publicate în volum. Domnul Lucian Mănăilescu, poet și jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, remarca faptul că poezia Victoriei-Maria Pripon este „un strigăt către eternitate, un semn de existență, o dovadă că moartea nu ne poate stăpâni. Chiar trecând de aici, rămânem prezenți prin ceea ce a fost frumos și bun în noi […]. Gândiți-vă puțin la această poezie și la faptul că ea nu este scrisă de un poet aflat la maturitate, ci de un copil aflat la început de drum – în al cărui drum eu cred și sunt convins că va face lucruri mari”.

În continuare, a vorbit Pr. Dragoș-Mihail Olteanu – consilier la Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care le-a transmis tuturor mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și „aprecierea Înaltpreasfinției Sale pentru tânăra poetă Victoria-Maria Pripon, un copil care s-a dovedit a fi foarte talentat […]. În aceste vremuri tulburi, în care atenția ne este permanent distrasă și valorile sunt reduse, din ce în ce mai mult, la lucrurile trecătoare, materiale, iată că poezia rămâne o oază de sensibilitate, îngăduindu-ne să privim în sufletul celui care a scris-o”.

Manifestarea cultural-educațională face parte dintr-un proiect mai amplu, purtând numele „Un dar din suflet de copil”, realizat de Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău și Școala Gimnazială „G. E. Palade”, în perioada premergătoare Praznicului Nașterii Domnului, ca urmare a contractului de colaborare existent între cele două instituții.

Pr. Alexandru Pripon

Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina”-Buzău

Protoieria Buzău I