Sâmbătă, 6 martie 2021, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin comitetul parohial din cadrul Parohiei Gologanu II, județul Vrancea, a deschis un nou centru cultural-educațional, având drept prim obiect de activitate o șezătoare săptămânală a membrelor din comunitate, cu pregătirea concomitentă a doamnelor care vor urma să susțină și activitățile cu copii și tineri. Deschiderea a avut loc în prezența preotului paroh Florin Boșcan, a directorului Școlii Gimnaziale „Prof. General Gheorghe Gheorghiu” Gologanu, doamna profesoară Valentina Tîrtan, și a doamnei viceprimar Dobrița Barbălată.
Un număr mare de femei din parohie, împreună cu multe eleve și tinere, și-au exprimat dorința să învețe tehnicile vechi de croire și coasere a iei tradiționale românești. În acest sens, prima șezătoare a debutat cu explicațiile generale, dar și detaliate oferite de doamna Luminița Avram, care coordonează șezătoarea din Focșani, și de doamna Elena Mocanu, una dintre membrele active ale acesteia.
Gazda evenimentului a fost, alături de preotul paroh Florin Boșcan, care a subliniat importanța acestei acțiuni, doamna Nicoleta Săpunaru, membră a Asociației Femeilor Ortodoxe și cadru didactic la școala mai sus amintită. Directorul Școlii Gimnaziale „Prof. General Gheorghe Gheorghiu” Gologanu, doamna profesoară Valentina Tîrtan, a salutat parteneriatul încheiat cu Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Parohia Gologanu II, în contextul activităților multiple preconizate spre dezvoltarea spiritului comunitar al elevilor și mamelor acestora deopotrivă.
Doamna viceprimar Dobrița Barbălată a asigurat participanții la proiect de disponibilitatea autorității locale de a susține realizarea concretă a etapelor acestuia.
În încheiere, doamna Ana Săcrieru, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, a felicitat membrele comitetului parohial pentru disponibilitatea cu care au primit propunerea de realizare a acestui proiect.
„Comitetul parohial este partea feminină din organizarea unei parohii. Prin urmare, acestuia îi revine misiunea să sprijine efectiv acțiunile sociale și educaționale care caracterizează funcționarea unei parohii. Un comitet parohial există cu adevărat în măsura în care realizează aceste lucruri. Dumneavoastră, doamnele din comitetul Parohiei Gologanu II, ați dovedit acest lucru, bineînțeles, cu ajutorul părintelui paroh Florin Boșcan, care a făcut posibilă exprimarea dorinței dumneavoastră de a realiza aceste activități. Faptul că propunerile asociației noastre au fost bine primite de dumneavoastră, membrele din această parohie, ne obligă să fim alături în fiecare etapă a proiectului, sens în care, pe lângă șezătoarea pe care ați inițiat-o astăzi, începem și pregătirea doamnelor din parohie care vor susține și atelierele cu copii și adolescenți. Încă o dată, mulțumim mult părintelui paroh pentru preocuparea pe care a arătat-o față de propunerile noastre de activități”, a declarat doamna Săcrieru.
În cadrul evenimentului, copiii care vor participa la ateliere au interpretat poezii și cântece și au realizat o expoziție cu mărțișoarele executate de ei înșiși.