În fiecare an, ziua de 24 ianuarie ne aduce în amintire evenimentul care a pus definitiv pe harta lumii Țările Române: Unirea Principatelor Moldova și Valahia, prin dubla alegere, la Iași și București, a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pentru vrânceni, acest moment istoric a reprezentat mereu o filă de seamă în trecerea timpului, datorită povestirilor despre Moș Ion Roată, datorită rolului pe care l-au jucat Focșanii în acele vremuri și datorită Milcovului pe care înaintașii noștri au hotărât să-l sece dintr-o sorbire, spre făptuirea unității depline.

Cu toate că pandemia COVID-19 a provocat schimbări majore în sufletele și în gândurile oamenilor și a răsturnat vechile și bunele obiceiuri, Centrul de zi „Dănuț” de pe lângă Parohia „Sf. Mare Mc. Gheorghe”-Broșteni I, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Panaite C. Mazilu” din satul Pitulușa, comuna Broșteni, și cu Primăria Broșteni, județul Vrancea, a organizat proiectul cultural-educațional și artistic Unirea văzută prin ochii copilăriei, cu ocazia împlinirii celor 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Cu multă dăruire, implicare, responsabilitate și creativitate, pe o vreme destul de neprietenoasă, copiii, coordonați de profesori și voluntari, au reușit să dea viață personajelor și momentului istoric și să comemoreze, așa cum se cuvine, împlinirea visului arzător al străbunilor lor.

Manifestarea dedicată Unirii de la 1859 a fost amplă și diversificată. Copiii s-au implicat atât în organizarea expoziției tematice, cât și în interpretarea cunoscutelor scenete „Ocaua lui Cuza” și „Moș Ion Roată și boierii”.

La sfârșitul activității, cu prețiosul sprijin al dlui Cristi Badiu, șeful Postului de Poliție Broșteni, copii, părinți, tineri și adulți au mers către podul Milcovului din Broșteni, unde, cu mare entuziasm, speranță și bucurie, au jucat și interpretat „Hora Unirii”.

Toți participanții au înțeles cât de importantă este unitatea, indiferent de primejdiile care pot veni, și au realizat că, în fața înaintașilor, au datoria de a face să rodească jertfa lor.

Daniel Bahnea

Voluntar la Centrul de zi „Dănuț”

Parohia Broșteni I, jud. Vrancea