Credincioșii Parohiei buzoiene Mlăjet din orașul Nehoiu au fost vizitați duminică, 17 decembrie 2023, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele, pr. paroh Sorin Gavriloiu, pr. Andrei Cornel, de la Parohia Valea Lupului, pr. Cristinel Drugea, de la Parohia Pătârlagele II, și pr. Constantin Ciobanu, de la Parohia Lera.

În omilia rostită, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evidențiat învățăturile desprinse din fragmentul evanghelic al Duminicii a 28-a după Rusalii (Luca 14, 16-24), care ne înfățișează Pilda celor poftiți la cină.

„Cuvintele de încheiere ale parabolei, în care stăpânul spune că «Niciunul dintre bărbații aceia care au fost chemați nu va gusta din cina mea» (Luca 14, 24), ne duc cu gândul spre o altfel de cină, spre ospățul euharistic, instituit la Cina cea de Taină din Joia Mare, înainte de Sfintele Pătimiri. Sintagma consacrată de Sfinții Părinți – ospățul euharistic – desemnează împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos la Sfânta Liturghie, echivalând cu cina din Evanghelia de astăzi, folosită de Domnul ca o metaforă pentru Împărăția cerurilor. Un comesean care stătea la masă, atunci când Mântuitorul a rostit această pildă, spusese: «Fericit este cel care va prânzi în Împărăția lui Dumnezeu!» (Luca 14, 15). Așadar, sfânta biserică, locul unde se săvârșește Sfânta Liturghie, este o prefigurare a Împărăției cerurilor, iar sunetul clopotelor semnifică invitația Mântuitorului Hristos la cina euharistică, adresată tuturor credincioșilor, pentru a răspunde prezent, în fiecare duminică și sărbătoare, lăsând la o parte toate grijile lumești pentru câteva ceasuri”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a fost construită din temelie între anii 1880-1883, cu ajutorul credincioșilor din Mlăjet și din împrejurimi, în timpul preotului Dimitrie Diaconescu. În satul Stănila se află biserica filială, având hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, care datează din anul 1852.