Joi, 16 noiembrie 2017, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a organizat o vizită culturală la București, dedicată elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, în cadrul Proiectului eparhial Vade mecum, juvenis!, spre a prezenta acestora câteva dintre cele mai reprezentative jaloane culturale și de spiritualitate ortodoxă din Capitală.
Astfel, primul popas a fost făcut la Muzeul Satului, unde buzoienii s-au pierdut pe aleile acestei Românii tradiționale în miniatură, căutând căsuțele de secol al XIX-lea din județele Buzău și Vrancea, admirând coloritul caselor dobrogene și frumusețea interioarelor de odinioară, bisericuțele de lemn, obiectele autentice de artă populară.
Următorul popas a fost făcut pe Colina Bucuriei, unde tinerii s-au închinat moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov din Catedrala Patriarhală și au admirat noua înfățișare a Palatului Patriarhiei, clădire centenară cu un rol deosebit în viața religioasă și politică a României. Elevii au admirat arhitectura și noile mozaicuri, adresând întrebări despre activitatea cultural-misionară a Bisericii Ortodoxe Române.
Am plecat, după aceea, spre Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, introducând elevii în atmosfera academică propusă de renumitul așezământ de învățământ teologic, pentru ca mai apoi să ne închinăm Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou la Mănăstirea Radu-Vodă, locul de odihnă veșnică al Patriarhului Justinian, comemorat în chip deosebit de Biserica Ortodoxă Română în acest an.
Centrul istoric al Bucureștiului, unde este amplasat kilometrul zero (oficial) al României, a fost următoarea destinație pe care tinerii au avut posibilitatea de a o admira și străbate la pas pentru câteva momente de respiro, pentru ca apoi să ia parte, la Opera Națională din București, la un eveniment cultural grandios, Nabucco, ce a avut premiera mondială la data de 9 martie 1842, la Teatro alla Scala din Milano. Un spectacol copleşitor, care se referă explicit şi permanent la lupta cu cotropitorii, robia şi, mai ales, devotamentul şi credinţa nestrămutată în Dumnezeu a evreilor.
Sala, decorurile monumentale, costumele, prestația valoroasă a orchestrei și a soliștilor, precum și performanțele corului au întregit reușita spectacolului urmărit, pe nerăsuflate, atât de către elevii seminariști, cât și de ceilalți spectatori din sală, care nu au mai contenit ropotele de aplauze.
Reacțiile elevilor au fost reflectate în entuziasmul și întrebările privind posibilitatea revenirii la Operă, iar mesajele transmise ulterior ne-au încredințat de folosul acestui dar al Arhiepiscopiei, pentru tinerii care aleg să trăiască în Biserică, să slujească, dacă este voia lui Dumnezeu, în Biserică, să constituie Biserica.
Pr. Prof. Cristian Marius Dima
Consilier eparhial