Biserica Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și-a cinstit sâmbătă, 7 ianuarie 2023, ocrotitorul spiritual. Cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. paroh Marian Gegea – vicar administrativ eparhial, pr. Claudiu Panait – consilier eparhial, pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, protos. Veniamin Anghel – starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. Vasile-Gabriel Gherghe – Parohia „Sfântul Nicolae” din Buzău, pr. Teofil Cristișor – Parohia Broșteni din Buzău, și pr. pensionar Nicolae Dumitrașcu – fostul paroh al bisericii „Sfântul Ioan”.

În predica adresată credincioșilor, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre personalitatea și lucrarea Sfântului Ioan Botezătorul.

„Sfântul Prooroc Ioan a apărut pe Valea Iordanului ca să le propovăduiască oamenilor pocăința, deoarece simțea, în adâncul sufletului său, că trăiește timpuri mesianice; simțea că S‑a apropiat Cel despre Care vorbiseră proorocii Vechiului Testament, în urmă cu multe secole. Deși «se întâlnise» cu Iisus Hristos încă din pântecele maicii sale, apoi în anii de copilăriei, nu s‑a dus, totuși, cu mintea atât de departe, încât să vadă în Persoana verișorului său pe Însuși Mesia. Așa se explică faptul că, atunci când Ioan propovăduia și boteza la râul Iordan, Iisus, ajuns și El la vârsta maturității de treizeci de ani, era necunoscut nu numai pentru poporul evreu, ci chiar și pentru Sfântul Ioan. Din acest motiv, Mântuitorul, în înțelepciunea Sa cea dumnezeiască, a considerat că, pentru a Se putea face cunoscut lumii, avea nevoie de o recomandare din partea unui om cu personalitatea lui Ioan Botezătorul. Se știe că Sfântul Prooroc Ioan, datorită vieții sale de sfințenie, petrecută în asceză și rugăciune, devenise foarte repede cunoscut, apreciat și prețuit de către popor. Așa se face că Îl cercetau oameni din toate categoriile sociale, de la cei simpli și nevoiași până la ostași și vameși, la care s‑au adăugat chiar fariseii și cărturarii, iar el învăța pe fiecare ce trebuie să facă pentru a fi împăcat cu sine însuși și cu Dumnezeu”, a spus Ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de cult, trecuți la cele veșnice, precum și pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la mutarea sa la Domnul.

Pr. paroh Marian Gegea i-a mulțumit Chiriarhului locului pentru prezența, și în acest an, la hramul bisericii din cartierul Poștă, dăruindu-i o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.