De Ziua Națională a României, joi, 1 decembrie 2016, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, s-a oficiat slujba de Te Deum, potrivit tradiției bisericești și Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai celor două Catedrale arhiepiscopale, precum și consilieri eparhiali. Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Grupului psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei și de psalți ai Catedralei voievodale Adormirea Maicii Domnului.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a arătat că ziua de 1 decembrie constituie un bun prilej de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român, de-a lungul timpului, dar și de a ne ruga pentru sufletele celor adormiți întru Domnul, care au contribuit, în anul 1918, la înfăptuirea unității naționale.
„Dumnezeu a rânduit ca poporul nostru să-și îndeplinească idealul unirii tuturor românilor într-o singură țară, la 1 Decembrie 1918, ca o răsplată pentru multiplele sale jertfe depuse pe altarul credinței și al iubirii de neam, timp de mai bine de trei secole.
Grație contextului european de după încheierea Primului Război Mondial, Basarabia istorică a putut decide unirea cu Țara mamă, în martie 1918, iar, după opt luni, în noiembrie același an, Bucovina, îi urma exemplul. Condițiile istorice fiind favorabile, rămânea ca și Transilvania să facă pasul decisiv spre eliberare, iar aceasta s-a putut împlini în binecuvântata zi de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia.
Atunci, pe platoul din fața Catedralei Ortodoxe din orașul Unirii – pe locul unde fuseseră, cândva, torturați și omorâți revoluționarii Horia și Cloșca – s-au adunat cei 1228 de delegați oficiali din toate provinciile românești – printre care se aflau și aprox. 160 de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Greco-Catolice (episcopi, vicari, protopopi, studenți și elevi) – care au proclamat, într-un glas, unirea Transilvaniei cu România și, în consecință, realizarea statului național unitar român“, a spus Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
„Meditând la valoarea simbolică a sărbătorii de astăzi, ar trebui să conștientizăm cu toții că avem o înaltă datorie morală, în fața lui Dumnezeu și a eroilor neamului, aceea de a apăra și păstra neștirbită moștenirea sfântă încredințată nouă și copiilor noștri, pentru care înaintașii au plătit cu sânge“, a mai adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
„S-a spus, pe bună dreptate, că România, țara în care ne-am născut și am crescut, este un pământ binecuvântat de Dumnezeu, un dar al Său pentru neamul românesc, cu tot ceea ce a împlinit el de-a lungul veacurilor. De aceea, trebuie să-I mulțumim Părintelui ceresc pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului nostru și, apoi, să-i pomenim cu recunoștință pe cei ce s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în țară și dincolo de hotarele ei, pentru înfăptuirea idealurilor de libertate, independență și unitate națională, astfel încât noi, cei de astăzi, să trăim în pace, unii cu alții, ajutându-ne și respectându-ne reciproc, prețuind valorile culturale și spirituale ce definesc identitatea națiunii române și manifestându-ne, fără teamă, credința strămoșească.
Totuși, evaluând evenimentele contemporane, observăm, din nefericire, că aproape în toate segmentele vieții sociale a pătruns un duh al discordiei și al dezbinării între frați. Conștientizând răul pe care ni-l putem face singuri, se impune să reflectăm cu mai multă responsablitate la trecutul jertfelnic al poporului nostru, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne întărească în credință și să ne dăruiască înțelepciunea de trăi în unitate și solidaritate, spre binele și folosul nostru material și spiritual“, a precizat chiriarhul locului.
Toți cei prezenți la eveniment au cântat în cor, la final, Imnul Național al României: Deșteaptă-te, române!.