În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, miercuri, 30 noiembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în locașul de cult din Focșani închinat Ocrotitorului României. Cu prilejul hramului, biserica a fost plină de credincioși, din soborul slujitorilor făcând parte și Pr. Eduard Daniel Bran – protoiereu de Focșani I, alături de alți preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Ioan Octavian Apostol, pe seama paraclisului cu hramul Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, din cadrul Centrului de Ocrotire pentru Persoanele cu Dizabilități din localitatea Odobești, Protoieria Focșani I. Potrivit tradiției, s-a oficiat și Parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei a dat răspunsurile liturgice la strană.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Apostol Andrei și despre cinstirea deosebită de care acesta se bucură în țara noastră, fiind considerat creștinătorul poporului român.
„Noi, românii, urmașii geto-dacilor din veacul I, care i-au ascultat predica Sfântului Apostol Andrei, avem toate motivele să ne bucurăm astăzi, de această strălucită sărbătoare, întrucât dreapta credință pe care o mărturisim se datorează unuia din Sfinții Ucenici și Apostoli ai Mântuitorului Hristos, semn că poporul nostru a fost cercetat de Dumnezeu, încă înainte de plămădirea sa ca națiune. Tocmai de aceea, Sfântul Apostol Andrei a și fost declarat «Ocrotitorul României», de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre strămoșești, întemeiate de Domnul Iisus Hristos, pe temelia propovăduirii unui Apostol al Său.
După Sinodul apostolic ținut la Ierusalim în anul 49 d.Hr. – unde s-au adoptat mai multe hotărâri privind modul de organizare a vieții creștine – cei doisprezece Apostoli au plecat să propovăduiască Evanghelia Împărăției la toată făptura (cf. Marcu 16, 15), împlinind mandatul încredințat lor de Domnul Iisus, prin cuvintele: «…mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântulu Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă…» (Matei 28, 19-20). Semnificativ este faptul că Mântuitorul Hristos nu a încredințat această misiune îngerilor, ci unor oameni, pe care El i-a ales, i-a povățuit și, în cele din urmă – după ce S-a convins că au înțeles mesajul Evangheliei Sale – le-a dăruit puterea și dreptul de a predica, de a sfinți viețile oamenilor și de a le ierta păcatele, prin Taina Sfintei Spovedanii. Iată, cât de mari au fost grija și iubirea lui Hristos față de oameni, atunci când le-a încredințat Ucenicilor o astfel de putere, transmisă peste veacuri, prin succesiune apostolică, numai episcopilor și preoților canonici ai Sfintei Sale Biserici.
Sfinții lui Dumnezeu, indiferent de epoca istorică în care au trăit sau de neamul care i-a odrăslit, sunt pururea prezenți în viața celor ce se roagă lor, cu credință și evlavie; atunci când sunt invocați în rugăciune, sfinții trancend atât timpul, cât și spațiul, fiind alături de toți cei ce se închină cu smerenie lui Dumnezeu și-i cinstesc pe ei, ca prieteni și casnici ai lui Dumnezeu (cf. Efeseni 2, 19). Așa se explică faptul că, deși trăim în secolul al XXI-lea, ne adresăm Sfântului Apostol Andrei la timpul prezent, ca și cum l-am vedea față către față; și, într-adevăr, îl simțim duhovnicește lângă noi, pentru că, atunci când cinstim sfânta sa icoană, cu mintea, intrăm realmente în comuniune de credință și iubire cu el“, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
Bucuria sărbătorii a fost sporită prin aducerea de la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău a unor părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi și ale Sfintei Cuvioase Mucenițe Anastasia Romana, așezate spre închinare într-un loc special amenajat din curtea locașului de rugăciune.
În seara zilei de marți, 29 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a săvârșit slujba Vecerniei, unită cu Litia, în biserica Parohiei Sfântul Andrei din Buzău, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, care au venit încă din ajun să aducă cinstire ocrotitorului bisericii lor.