Peste 400 de clerici și credincioși au venit sâmbătă, 1 decembrie 2018, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, pentru a sărbători Ziua Națională a României. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum.

Ierarhul a slujit împreună cu un sobor de 16 preoți și diaconi, format din consilieri și inspectori eparhiali, protoierei, profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” și slujitorii lăcașului de cult.

În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat faptul că „este o datorie de conștiință pentru noi toți ca, în acest moment sfânt, să ne îndreptăm gândul în primul rând către Dumnezeu, dar și către eroii neamului românesc, care s-au jertfit de-a lungul secolelor. Prin jertfa lor, s-au putut realiza acele acte istorice de o extremă importanță, care au culminat, la 1 Decembrie 1918, cu unirea tuturor românilor în granițele aceluiași stat național și unitar: România Mare”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

„Sigur că și frățiile voastre v-ați îndreptat cel puțin cu mintea la ceea ce se petrece, în această zi, în inima României, la Alba Iulia, în fața Catedralei Reîntregirii, acolo unde români din toate provinciile românești au înfruntat și frigul, și distanțele lungi și s-au dus ca să-i cinstească pe făuritorii Marii Uniri de la 1918. N-am putut să mergem și noi, cei care suntem în Catedrala noastră Arhiepiscopală, dar am adus cu mintea, cu sufletul și cu inima Alba Iulia aici”, a adăugat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

La finalul slujbelor religioase, Corul „Credo in Deo” al Seminarului Teologic din Buzău, alături de toți cei prezenți, a intonat Imnul de Stat – „Deșteaptă-te, române!”, „Imnul Eroilor”, „Pui de lei” și cântarea „Apărătoare Doamnă”.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Focșani, în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. Lăcașul de închinare a fost plin de oficialități militare, clerici și credincioși, care au participat la Sfânta Liturghie și la Parastasul pentru eroii neamului, săvârșite de un sobor de slujitori, condus de Pr. Aurel Boțan – protoiereu al Protoieriei Focșani I, și Pr. Oscar Frunză – protoiereu al Protoieriei Focșani II.

De asemenea, a fost oficiată și slujba de Te Deum, după care toți cei din biserică au cântat Imnul de Stat și „Hora Unirii”.