Credincioșii focșăneni s-au rugat, duminică, 9 aprilie 2017, împreună cu ierarhul lor, în biserica Parohiei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piața Unirii. În ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, în locașul de cult din centrul Focșaniului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat semnificațiile marelui praznic al Floriilor, care ne-a introdus în atmosfera duhovnicească a Săptămânii Sfintelor Pătimiri.
„Denumirea de Florii are legătură cu o sărbătoare a florilor existentă la romani, peste care s-a suprapus sărbătoarea creștină. Pentru că Sfintele Paști și toate celelalte evenimente premergătoare se petrec în perioada primăverii, când copacii înverzesc și florile înfloresc, praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a luat, pe bună dreptate, și denumirea populară de Florii.
Acest mare praznic împărătesc face legătura dintre Postul Sfintelor Paști, ce s-a încheiat în Sâmbăta lui Lazăr, și postul mai aspru al Săptămânii Sfintelor Pătimiri, rânduit dintru început de Sfinții Părinți. Este o sărbătoare a bucuriei, pentru că ne aduce aminte de evenimentul intrării trumfale a Domnului în Ierusalim. Cu toate că Mântuitorul Hristos a intrat șezând pe un mânz de asină, smerit și blând, totuși, locuitorii cetății Ierusalimului, împreună cu evreii veniți din diaspora pentru sărbătoarea Paștilor, I-au făcut o primire deosebită, cu ramuri de finic, strigând: «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!» (Ioan 12, 13)”, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul locului l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Laurențiu Săcăluș, pe seama Parohiei Viișoara, Protoieria Focșani I.
La final, Înatpreasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite, apoi, tuturor credincioșilor prezenți la slujbă.