Sâmbătă, 14 octombrie 2017, biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cartierul buzoian Nicolae Titulescu și-a sărbătorit hramul. Locașul de cult a fost neîncăpător pentru numărul mare de credincioși veniți să participe la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cântările liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Alături de ierarhul locului au slujit părinții consilieri: Alin-Leontin Balica, Cristian-Marius Dima și Petrică-Gabriel Roșu, precum și alți preoți și diaconi: Pr. Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, Pr. Marius-Daniel Ciobotă – Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Broșteni din Buzău, Pr. Gheorghe Sava-Popa – parohul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Buzău, și Pr. Marian Sava – slujitor la această biserică.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost grabnic ajutătoare creștinilor cu frică de Dumnezeu și cinstitori de sfinți”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei.
„Ea a intervenit atât în viața personală a celor care i-au cerut ajutorul, cât și în viața comunității întregi. Este de ajuns să ne amintim de momentul extraordinar de greu din anul 1947, când seceta și foametea i-au pus la grea încercare, îndeosebi, pe românii din Moldova. Abia după procesiunea cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au deschis cerurile și a început să plouă. În anul următor, spun bătrânii, Dumnezeu a dat atâta rod, încât oamenii nu pridideau să-l culeagă de pe câmpuri, compensând lipsurile din anul precedent. Așadar, pentru că ne iubește, Dumnezeu ne mai și ceartă, uneori, și ne lasă să trecem prin anumite greutăți, ca să conștientizăm faptul că nu suntem de capul nostru aici, pe pământ, ci în totală dependență de Părintele ceresc”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
Locașul de rugăciune al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Buzău a fost ridicat între anii 1938-1957. În perioada 2006-2008, la inițiativa părintelui Gheorghe Sava-Popa, sfântul locaș a trecut printr-un amplu proces de consolidare și restaurare.
Pe lângă lucrarea pastoral-liturgică, această parohie desfășoară și o bogată activitate social-filantropică și cultural-educațională. Astfel, în curtea bisericii, funcționează o cantină socială și o grădiniță. Tot aici a fost construită și o capelă mortuară, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.