În perioada 17-19 septembrie 2018, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, a avut loc cel de-al 11-lea Congres Național al programului educațional „Hristos împărtășit copiilor”.
La eveniment au participat inspectorii coordonatori ai birourilor de catehizare din eparhii, inspectorii de Religie din cadrul inspectoratelor școlare județene, dar și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.
Din prezidiu au făcut parte: Pr. dr. Florin Marica – consilier patriarhal, coordonator al proiectelor „Alege Școala!”; Pr. Constantin Naclad – inspector patriarhal, coordonator al proiectului „Hristos împărtășit copiilor”; Pr. conf. dr. Nicușor Beldiman – consilier patriarhal la Sectorul Teologic-educațional; Dl Romeo Moșoiu – consilier al ministrului Educației Naționale; Dl Florin Lixandru – secretar de stat la Ministerul Educației Naționale; Conf. dr. Vasile Timiș – inspector general de Religie, Ministerul Educației Naționale; Pr. Mihai Pavel – director regional pentru Europa de Răsărit și Orientul Apropiat, World Vision International; Bishop Keith Terrell Jenkins – Open Door Evangelistic World Ministries, Minneapolis, Minnesota.
Din partea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a fost delegat să participe Pr. Ionuț Constantin – inspector la Biroul de catehizare, structură în cadrul Sectorului Cultural-educațional, alături de domnul profesor Robert-Mugurel Roșioru – inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, și de doamna profesoară Melania Pătrășcanu – inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea.
În deschiderea lucrărilor congresului, după Sfânta Liturghie, au fost susţinute o serie de prelegeri, precum: „Familia, Biserica şi Şcoala: factori importanţi pentru promovarea unităţii de credinţă şi de neam”; „Cooperarea dintre Școală și Biserică în educația copiilor și a tinerilor”; „Educația religioasă – prilej de formare a caracterelor generaţiilor de copii şi tineri” şi altele.
Partea principală a întâlnirii a fost aceea a prezentării rapoartelor privind activitățile educațional-catehetice din fiecare eparhie, derulate în anul bisericesc 2017-2018. Astfel, reprezentantul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a sintetizat întreaga activitate printr-un montaj video realizat în cadrul Sectorului Cultural-educațional, evidențiind principalele programe, proiecte, evenimente și activități dedicate credincioșilor din cele două județe. Printre acestea se pot aminti activitățile și proiectele propuse în cadrul programului „Vade mecum, juvenis!”, ce au constat în călătorii, pelerinaje, vizite culturale, tabere, evenimente culturale și educaționale, dar și mobilități în sens spiritual, prin angajarea într-un proces dinamic de cunoaştere de sine şi de Dumnezeu, identificarea de modele reale de viaţă, construirea sau reînnoirea de relaţii şi descoperirea de a trăi în Biserica lui Hristos.
Tot în cadrul acestui raport, a fost evidențiat faptul că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a răsplătit performanţele, interesul şi consecvenţa lucrării tinerilor în Biserică și în Școală, oferindu-li-se excursii și vizite culturale participanților la concursul județean „Sfântul Andrei – Apostolul și Ocrotitorul românilor”, la concursul de muzică bisericească „Tineri, lăudați pe Domnul” din judeţul Vrancea, la faza eparhială a Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”, dar și alte premii constând în bani, cărţi şi diplome pentru participanţii şi laureaţii din judeţele Buzău şi Vrancea ai tuturor olimpiadelor şcolare din calendarul Ministerului Educației Naționale, pentru toți participanții și laureații la olimpiadele de Religie din cele două județe, precum și pentru cei mai merituoși seminariști buzoieni.
De asemenea, au fost amintite o serie de evenimente artistice cu impact cultural-educațional, constând în piese de teatru de mare anvergură, vizionarea unor producții ale Teatrului Național din București, precum și a unor creații recente din teatru și din cinematografia românească, menite să sensibilizeze şi să dinamizeze sufletele tinerilor ancoraţi adesea într-o lume virtuală, extinzând astfel actul catehetic tradițional. Totodată, au fost implementate și proiecte ce vizează educația adulților: „Vindecarea traumei” – curs dedicat profesorilor din cele două județe, și „Școala familiei” – proiect de care au beneficiat 25 de părinți din județul Buzău. Nu în ultimul rând, a fost continuată seria proiectelor europene de formare profesională şi schimburi de tineri în ţări precum Grecia, Armenia, Georgia în 2017 și Malta în 2018.
Toate activitățile prezentate au fost susținute și argumentate nu doar prin imagini de la fiecare eveniment în parte, ci şi prin cifre, statistici şi date logistice cu privire la fiecare mobilitate.
În urma expunerii prezentărilor, a fost făcută o sinteză a rapoartelor de activitate corelate cu ora de Religie, s-au dezbătut modele de bună practică la ora de Religie și în cateheza parohială și a fost înfățișat impactul programelor și proiectelor implementate de Biroul de catehizare al Patriarhiei Române.
În ultima parte a congresului, au fost creionate câteva direcții în privința viitoarelor proiecte educaționale din anul 2019, proclamat de Patriarhia Română ca Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești. În acest sens, s-au consemnat câteva propuneri de activităţi supuse dezbaterii, urmând ca în scurt timp să se realizeze un calendar și un plan strategic de implementare a noilor proiecte educațional-catehetice la nivelul întregii Patriarhii Române.
Pr. Ionuț Constantin
inspector de specialitate – Biroul de catehizare
Foto: basilica.ro și facebook.com/tineretulortodoxmmsm