Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat, în zilele de 23 și 24 octombrie 2018, conferințele pastoral-misionare de toamnă din protoieriile Focșani I, Focșani II și Panciu. Întâlnirile au fost precedate de oficierea Sfintei Liturghii. Temele abordate în cadrul conferințelor au vizat Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Clericii din Protoieria Panciu s-au reunit marți, 23 octombrie 2018, în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraș, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul locului a fost prezent miercuri, 24 octombrie 2018, și la întâlnirea preoților din Protoieria Focșani II, care s-a desfășurat în biserica Parohiei „Zona Industrială” din municipiu.
În cuvântul rostit la Panciu, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat că „faptele istorice nu trebuie să rămână doar consemnate în cărți, ci trebuie să constituie întotdeauna o preocupare de meditație, de asumare, o dorință de a transmite și copiilor, la școală și acasă, dragostea față de țară și popor”.
„Am dorit să reflectăm cu toții la semnificația jertfei, ca temei pentru trezirea sentimentului de dragoste față de țară, neam, limbă și credință. Nu s-ar fi întâmplat nimic bun în istoria poporului român dacă ai săi conducători, pornind de la voievozi și continuând cu boieri, vlădici, preoți, nu ar fi înțeles importanța unor astfel de deziderate. Din fericire pentru neamul nostru românesc, au existat asemenea oameni, adevărați bărbați de stat și adevărați ierarhi, preoți, călugări, călugărițe și simpli credincioși, români autentici, care au crezut cu toată ființa lor în aceste idealuri”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul conferinței au susținut referate: Pr. Gheorghe Miron – Parohia Homocea II, Protoieria Panciu, și Pr. Florin Văsie – Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Focșani, Protoieria Focșani II. Cei doi preoți referenți au vorbit despre jertfa făuritorilor unirii românilor, precum și despre unitatea de credință și de neam în contextul actual. Prezentările lor au fost urmate de discuții și intervenții ale celorlalți preoți participanți.
Conferința clericilor din Protoieria Focșani I a avut loc marți, 23 octombrie 2018, în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” – Nord din municipiu. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian la eveniment a fost Pr. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional.
În cuvântul său, părintele consilier a afirmat că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, „printr-o abordare simfonică a culturii românești mărturisite și a întâlnirii cu celălalt – strămoș sau contemporan – în Sfânta Liturghie, își cheamă clerul, în aceste zile, la comuniune euharistică, la reconsiderarea trecutului și la cinstirea tuturor acelora care, prin dragostea lor jertfelnică, au apărat unitatea de credință a românilor și au contribuit la cultivarea și consolidarea conștiinței naționale”.
Referatul cu tema supusă dezbaterii a fost susținut de Pr. Maricel Pană, de la Parohia „Sfânta Cruce” din Odobești.
„Am apreciat prezentarea plină de însuflețire a părintelui Maricel Pană, privind realizarea pas cu pas a Marii Uniri de la 1918, cu prețul jertfei supreme a sute de mii de români în timpul primei conflagrații mondiale. De asemenea, am felicitat în mod deosebit completările și comentariile părintelui Alexandru Eftime-Tufaru, de la Parohia «Sfântul Gheorghe» – Armeni din Focșani, și ale părintelui Ciprian Darie, de la Parohia Burca-Cucuieți, referitoare la lucrarea slujitorilor Bisericii – cu timp și fără timp – pentru păstrarea unității de credință, lucrare articulată pe sobornicitatea Bisericii, ca mod de existență complementar, în care credința devine, dincolo de adeziunea la adevărul revelat, expresia unei relații, pe verticală, cu Dumnezeu Cel în Treime proslăvit, iar pe orizontală, împreună cu semenii, în înfăptuirea binelui comun”, a declarat Pr. Cristian Marius Dima.
La final, părintele consilier a făcut mai multe recomandări de ordin pastoral și administrativ, cu privire la lucrările prioritare în Eparhie.