Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Focşani a fost sfinţită duminică, 26 octombrie 2014, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit apoi Sfânta Liturghie în locaşul de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al eparhiei.
La sfârşitul slujbei de târnosire, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian le-a explicat credincioşilor rânduiala sfinţirii unei biserici şi i-a îndemnat să fie în continuare apropiaţi de locaşul lor de închinare.
„Este un lucru lăudabil, frumos din partea dumneavoastră că v-aţi ostenit şi aţi împrumutat mâinile frăţiilor voastre Mântuitorului Hristos pentru zidirea şi înfrumuseţarea Casei lui Dumnezeu, care este, deopotrivă, şi casa noastră, simbolizând Împărăţia cerurilor, tinda raiului. Dar mai lăudabil şi mai de apreciat, în primul rând de către Dumnezeu, va fi faptul când dumneavoastră veţi veni în număr aşa de mare cum aţi venit acum, în fiecare duminică şi sărbătoare, să vă întâlniţi cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Biserica a fost ctitorită, în anul 1815, de marele serdar Constantin Dinică Robescu. În 1899, urmaşul familiei, Ioan Robescu, a donat locaşul de rugăciune Garnizoanei Focşani, devenind astfel capelă militară; a funcţionat cu acest statut până în 1948, când a redevenit biserică de mir.
În urma degradării provocate de cele două mari cutremure, din 1948 şi 1977, sfântul locaş a fost renovat în totalitate. Acoperişul şi faţada exterioară au fost refăcute, iar în interior, pictura a fost restaurată, pardoseala înlocuită şi Sfânta Masă refăcută din marmură.
După încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh Costică Popa a fost hirotesit iconom stavrofor.
La slujbe au participat numeroşi credincioşi din întreg municipiul Focşani, care, potrivit tradiţiei, au trecut prin Sfântul Altar şi s-au închinat, sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.