Duminică, 7 decembrie 2014, a fost prilej de sărbătoare pentru credincioşii Parohiei vrâncene Rugineşti I. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit pictura bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi a binecuvântat lucrările executate la exterior. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic misionar al eparhiei.
„În astfel de momente de sărbătoare, se cuvine să vă îndreptaţi gândul cu recunoştinţă spre cei care ne-au transmis nouă credinţa ortodoxă, dar şi spre cei ce s-au ostenit şi au zidit locaşuri de cult, cum este şi această măreaţă biserică, la care şi dumneavoastră aţi contribuit, însă alţii au trecut în veşnicie. Ori de câte ori se săvârşeşte Sfânta Liturghie într-o biserică, la proscomidiar, care simbolizează peştera din Betleem, în partea dinspre miazănoapte a altarului, sunt pomeniţi şi cei trecuţi la cele veşnice, după numele lor, scoţându-se miride sau părticele, precum şi cei vii care, prin prezenţa lor, însufleţesc locaşul sfânt. În felul acesta, se realizează comuniunea unora cu alţii, cu sfinţii, cu Maica Domnului şi, mai ales, cu Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul Cel veşnic, Care Se află pururea la cârma Bisericii Sale, pe care a întemeiat-o cu scump Sângele Său“, a mărturisit Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.
Un grup de elevi de la şcoala gimnazială din Rugineşti a susţinut, la momentul chinonicului, un program de colinde.
Locaşul de cult din Parohia Rugineşti I a fost ridicat pe vechea fundaţie turnată în anul 1933, piatra fundamentală fiind pusă de episcopul Partenie al Romanului.
Lucrările de construcţie, ajunse până la prima centură, s-au oprit în anul 1940. În 1962, edificiul a fost demolat până la fundaţie de către regimul comunist şi din cărămida rezultată s-a construit căminul cultural.
În anul 2000, s-au început lucrările de consolidare a fundaţiei, continuând cu zidirea bisericii din nou, care a fost finalizată în toamna lui 2005; pe data de 9 octombrie, acelaşi an, s-a săvârşit slujba de târnosire.
Pictura bisericii a fost realizată între anii 2010-2012, prin strădania actualului preot paroh Ioan Necula şi cu sprijinul enoriaşilor.