În ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, luni, 29 iunie 2020, credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi” din municipiul Adjud, județul Vrancea, au trăit momente de bucurie și împlinire sufletească. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit pictura bisericii parohiale, realizată între anii 2013-2020.
Slujba de sfințire a picturii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în lăcașul de cult. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a vorbit despre viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel, modele de misionari pentru întreaga creștinătate.
„Astăzi, Biserica îi cinstește pe cei doi Sfinți Apostoli atât pentru rolul extrem de important pe care l-au îndeplinit în misiunea lor de propovăduire a Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, cât și pentru faptul că au fost martirizați în aceeași zi, 29 iunie, anul 67, la Roma, în timpul persecuției împăratului roman Nero – Petru, prin răstignire pe o cruce cu capul în jos, iar Pavel, pentru că era cetățean roman, prin decapitare. […] Acești doi corifei ai Apostolilor au fost și au rămas pentru noi, creștinii, pilde de credință totală, dreaptă și îndoielnică, de curaj în mărturisirea lui Hristos și de dăruire cu întreaga lor ființă propovăduirii Evangheliei. Dacă nu ar fi fost ei, mai ales Sfântul Pavel, oare cum ar fi arătat Europa de astăzi, din care facem și noi parte? Oare mai era creștină? Pentru că, orice s-ar spune, continentul european este, prin excelență, creștin, întreaga civilizație, cultură, artă poartă pecetea creștină sau, mai bine zis, popoarele europene s-au format în matricea creștină, datorită acestor misionari, cum a fost îndeosebi Apostolul Pavel. De aceea, Biserica îl cinstește în mod deosebit atât pentru curajul propovăduirii, cât și pentru cele 14 epistole pe care le-a scris, în care dezvoltă probleme teologice, morale, de organizare și așa mai departe. Pe unde trecea, întemeia comunități, hirotonea episcopi, preoți, dar, totodată, le trimitea și îndrumări despre cum să-și trăiască viața. Nu s-a propovăduit pe sine, ci L-a propovăduit pe Hristos Cel răstignit și înviat, Căruia s-a dăruit cu întreaga lui viață, încât a putut să spună la un moment dat: «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine» (Galateni 2, 20). Acesta este țelul vieții creștine”, a afirmat Chiriarhul.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a acordat rangul de iconom stavrofor preotului paroh Vasile Pralea.
Biserica „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie” din Adjud a fost construită în perioada 2005-2010, prin strădania actualului paroh, ajutat de enoriași. Slujba de sfințire a lăcașului de închinare a avut loc în data de 26 septembrie 2010.