Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat, funcționează Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian”, sub coordonarea părintelui paroh Nicolae Cane. În cadrul acestui așezământ, situat la demisolul bisericii parohiale, 16 copii primesc săptămânal, de la profesori voluntari, meditații gratuite la limba română, limba engleză, limba franceză, istorie, geografie și matematică.
Cu ocazia cinstirii ocrotitorului Centrului Educațional, în data de 15 octombrie 2020, preotul Nicolae Cane a săvârșit o slujbă de mulțumire lui Dumnezeu și Sfântului Lucian pentru darurile bogate revărsate asupra elevilor și cadrelor didactice. În continuare, părintele paroh a vorbit despre viața Sfântului Lucian, îndemnându-i pe copii să-i urmeze exemplul, iubind cărțile sfinte, lectura, buna educație din familie și cea primită la școală.
Toți participanții au vizionat un minidocumentar despre viața Sfântului Sfințit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia, realizat de Trinitas TV. A urmat o prezentare Power Point, cu tema „Misiunea educatorului și a profesorului”, susținută de doamna profesoară Elena Oprișan, după care copiii au recitat poezii.
Au luat cuvântul și celelalte cadre didactice prezente, exprimând fiecare bucuria de a-și aduce contribuția la educația copiilor și venind cu propuneri pentru îmbunătățirea procesului instructiv-educativ al acestora, prin parcurgerea următoarele activități/obiective: cunoașterea și observarea copiilor; depistarea aptitudinilor generale și speciale și sprijinirea copiilor în sensul dezvoltării acestor aptitudini; analizarea situației școlare a copiilor pe parcursul anului școlar; elaborarea și implementarea unor planuri de remediere și recuperare, planuri de intervenție psiho-socio-educațională personalizate; formarea responsabilității copiilor pentru pregătirea lecțiilor, redactarea îngrijită a temelor și obișnuirea cu un program stabilit; dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare cu membrii familiei, cu colegii de școală; organizarea de excursii tematice, jocuri, în perioada vacanțelor școlare, alternativă utilă de petrecere a timpului liber, de formare a autocontrolului și a responsabilității, de formare a deprinderilor de rezolvare a situațiilor conflictuale în mod pașnic; dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare.
La final, copiii au primit daruri constând în cărți de lectură, obiecte de igienă dentară, dulciuri și iconițe. Prin bunăvoința unor binefăcători, în fiecare săptămână, elevilor le este oferită masa de prânz, în regim de catering.