Clericii din Protoieriile Buzău I și Buzău II s-au întrunit marți, 14 iunie 2022, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, în conferința pastoral-misionară semestrială. A doua zi, miercuri, 15 iunie, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, a avut loc conferința preoților din Protoieriile Focșani I, Focșani II și Panciu, urmată de premierea celor 27 de elevi vrânceni care au obținut rezultate foarte bune la fazele județeană și națională ale Olimpiadei de Religie și la Concursul Național interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească”. Cele două întâlniri s-au desfășurat sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, fiind precedate de oficierea Sfintei Liturghii.
La evenimente au mai participat părinții protopopi ai celor cinci protoierii: pr. Constantin Călin – Protoieria Buzău I, pr. Marius-Daniel Ciobotă – Protoieria Buzău II, pr. Aurel Boțan – Protoieria Focșani I, pr. Oscar Frunză – Protoieria Focșani II, și pr. Cristinel Popa – Protoieria Panciu.
În deschidere, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre importanța temei conferințelor pastoral-misionare din primul semestru al acestui an, dedicată omagierii rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.
„Fiecare dintre noi, atunci când este tulburat de gânduri sau copleșit de necazuri, se retrage undeva, în casa sa, pentru a se ruga lui Dumnezeu în ascuns. Credincioșii care participă la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe, în lăcașul de cult, se gândesc și la problemele lor personale, însă motivul pentru care vin la biserică nu trebuie să fie doar acela de a-I cere lui Dumnezeu ceva, pentru aici și acum. Se cuvine, mai întâi, să Îl preaslăvim pe Dumnezeu Cel în Treime închinat pentru frumusețile lumii create ce ne-a fost dăruită tuturor, apoi să Îi mulțumim pentru darul vieții și pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră și abia după aceea să-I adresăm rugăciuni de cerere, îndeosebi pentru lucrurile esențiale necesare vieții duhovnicești, întrucât pe toate celelalte Dumnezeu Cel milostiv și iubitor de oameni ni le dăruiește chiar înainte de a I le cere noi. Așadar, constatându-se cât de mult a slăbit rugăciunea în viața creștinilor, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a considerat oportun să reflectăm cu mai multă responsabilitate asupra acestei teme, care presupune, pe de o parte, studierea Sfintei Scripturi și a operelor Sfinților Părinți, îndeosebi ale cuvioșilor isihaști, iar pe de altă parte, practicarea și intensificarea rugăciunii adevărate de către toți slujitorii Bisericii și dreptcredincioșii creștini, în duhul iubirii jertfelnice a Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
În cadrul întâlnirilor, pr. Liviu Pîrlog (Parohia Vintilă Vodă, Protoieria Buzău I) și pr. Ionel Marin (Parohia „Sf. Ierarh Mc. Teodosie de la Brazi” – Focșani, Protoieria Focșani II) au citit referatele intitulate „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”, pr. Ovidiu-Mihai Ciobotaru (Parohia Ileana, Protoieria Buzău II) și pr. George Baban (Parohia Mănăstioara, Protoieria Panciu) au prezentat lucrările cu titlul „Rugăciunea în viața liturgică și ascetico-filocalică a Bisericii”, iar pr. Mircea Gavrilă (Parohia Săpunaru – Focșani, Protoieria Focșani I) a susținut prelegerea numită „Rugăciunea personală, familială și comunitară. Denaturarea rugăciunii prin influența religiilor orientale și a practicilor pseudoreligioase”.
După prezentarea acestor referate, au luat cuvântul și alți preoți, care au abordat diferite aspecte teologice și practice legate de rugăciune.
La finalul conferinței preoțești din Focșani, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, alături de pr. Dragoș-Mihail Olteanu – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, și pr. Dan Necula – inspector eparhial la Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, i-a premiat pe elevii de la școlile și liceele vrâncene, laureați ai Olimpiadei de Religie – etapele județeană și națională, precum și ai Olimpiadei naționale interdisciplinare de Limba și literatura română și Religie „Cultură și spiritualitate românească”. Ierarhul i-a felicitat pe elevi și pe profesorii lor coordonatori pentru performanțele obținute, oferindu-le diplome, premii în bani, icoane și cărți religioase.