Vineri, 22 iulie 2022, participanții la Școala de Vară a Societății de Științe Istorice din România, organizată în municipiul Buzău, cu tema Salvarea patrimoniului, salvarea identității – Buzău, 1650 de ani, au efectuat o vizită la Centrul Eparhial, unde au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Ierarhul le-a adresat oaspeților un cuvânt de bun venit și i-a însoțit pe parcursul realizării unui tur ghidat al Muzeului Bisericesc Eparhial, proaspăt reamenajat și pus în valoare, pentru a reflecta cu fidelitate viața bisericească din trecutul Eparhiei de la Curbura Carpaților. De asemenea, vizitatorii s-au închinat în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorită de domnitorul muntean Matei Basarab (1632-1654), în anul 1649. Aici au luat cuvântul dl prof. univ. dr. Carol Căpiță, președintele Societății de Științe Istorice din România și prodecanul Facultății de Istorie a Universității din București, respectiv dl prof. univ. dr. Bogdan Teodorescu, secretarul general al Societății, acesta din urmă evidențiind însemnătatea sfântului lăcaș în cadrul întregului patrimoniu cultural bisericesc moștenit din timpul domniei voievodului Matei Basarab.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oferit fiecărui participant broșura de prezentare a Muzeului Bisericesc Eparhial și cartea „Episcopul Chesarie al Buzăului (1825-1846) – 175 de ani de la intrarea sa în veșnicie”. La rândul său, Chiriarhul locului a primit din partea Societății de Științe Istorice din România volumul „Tezaur, salvarea patrimoniului – salvarea identității”, care cuprinde lucrările științifice prezentate în cadrul evenimentului desfășurat la Buzău.